Criminalii vor putea fi depistati dupa analiza firului de par

0
267

Politia are acum la dispozitie un nou test care ajuta la prinderea criminalilor si la verificarea alibiului acestora. O analiza chimica a compozitiei firului de par uman poate stabili ce sursa de apa a baut o persoana in ultimele luni si poate indica locurile pe unde a fost, informeaza The Economist.

Tehnica se bazeaza pe studierea izotopilor. Exista variante de elemente care au in comun aceleasi proprietati chimice, dar o greutate diferita, deoarece nucleele lor contin numere diferite de neutroni. James Ehleringer si Thure Cerling din cadrul Universitatii din Utah, in Salt Lake City, impreuna cu colegi de ai lor, au colectat mostre de par de la frizerii din 65 de orase americane. Ei au publicat rezultatul studiului in revista Proceedings of the National Academy of Sciences, explicand ca izotopii din firele de par se potrivesc cu proportia dintre izotopul de hidrogen si cel de oxigen gasiti in apa locala.

Aceasta cercetare are implicatii evidente in domeniul aplicarii legii si a fost folosita de serifii din Salt Lake pentru identificarea unei femei asasinate. Analizele izotopilor din parul acesteia au scos la iveala faptul ca si-a petrecut anii de dinaintea mortii in munti din vestul Americii, lucru care i-a ajutat pe detectivi sa-si focalizeze investigatia. Noua metoda i-ar putea ajuta, de asemenea, pe antropologi sa inteleaga mai mult despre istorie si migratia oamenilor din antichitate, in siturile unde s-au pastrat mostre de par.

Aceasta tehnica functioneaza deoarece atunci cand apa se evapora din mare, o combinatie de izotopi de hidrogen si oxigen se ridica pentru a forma un nor, care apoi se transforma in ploaie cand se deplaseaza spre uscat. Izotopii mai grei tind sa cada mai repede. Asa ca persoanele care locuiesc in apropierea marii sau in regiuni afectate frecvent de furtuni, vor avea tendinta de a absorbi mai multi izotopi grei in par.

Din acest motiv, aceasta analiza nu este perfecta. In America, furtunile pot veni fie din Pacific, fie din Atlantic. Acest lucru creeaza regiuni cu valori similare de izotopi din punct de vedere geografic. Astfel incat, daca o crima a avut loc in Los Angeles, iar suspectul sustine ca a fost in San Diego tot timpul, analiza parului acestuia nu ar fi de folos, deoarece orasele au amprente similare ale izotopilor. Dar daca suspectul a fost in Las Vegas, care are o amprenta diferita, el ar putea fi arestat pe baza acestei analize.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentNanomagneti folositi in tratarea diferitelor tipuri de cancer
Articolul următorNasterea prin cezariana a unei perechi de tripleti