Medicamentele impotriva anemiei pentru bolnavii de cancer maresc riscul de deces cu 10%

0
234

O categorie de medicamente administrate bolnavilor de cancer in scopul intaririi globulelor rosii in lupta impotriva anemiei rezultate dupa tratamentele chimioterapeutice, maresc riscul de deces cu 10%, conform unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii, informeaza AFP receptionata de Agerpres.

Aceasta concluzie a fost trasa dupa analizarea rezultatelor a 51 de studii clinice in domeniu realizate pe un total de 13.613 pacienti suferind de cancer care au primit eritropoietina sau stimulenti ai eritropoietinei (ESA – Erythropoeisis-Stimulating Agents). Astfel s-a constatat o crestere cu 10% a riscului de mortalitate in randul pacientilor care au primit eritropoietina, comparativ cu cei care nu au primit un astfel de tratament impotriva anemiei, precizeaza cercetatorii al caror studiu a fost publicat in ultimul numar al Jurnalului Asociatiei Medicale Americane.

Studiul, coordonat de Dr Charles Bennett de la Facultatea de medicina Feinberg din cadrul Universitatii Northwestern, este primul in domeniu care demonstreaza o crestere cuantificabila a riscului de mortalitate legat de tratamentul cu eritropoietina.

Conform medicilor americani, acest tratament poate avea ca efect secundar stimularea dezvoltarii celulelor canceroase.

FDA (Agentia americana a medicamentelor) sustine ca luarea acestor medicamente pe baza de eritropoietina in doze moderate este inofensiva. Insa noi am descoperit ca aceasta categorie de medicamente poate stimula dezvoltarea celulelor canceroase si astfel au efectul scurtarii sperantei de viata a pacientului, a explicat Dr. Bennett.

Este grav faptul ca abia la 15 ani de la lansarea acestor medicamente am ajuns sa intelegem ce efecte secundare grave pot avea, a mai adaugat el.

Piata americana a medicamentelor anti-anemie pentru bolnavii de cancer este o afacere de aproximativ 6 miliarde de dolari anual pentru companiile farmaceutice.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentNanomagneti folositi in tratarea diferitelor tipuri de cancer
Articolul următorNasterea prin cezariana a unei perechi de tripleti