Cresterea activitatii fizice, obiectiv comun al celor 53 de state membre ale regiunii Europene a OMS

0
224

Sedentarismul in crestere in regiunea europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a determinat cele 53 de state membre sa stabileasca o strategie comuna pentru cresterea activitatii fizice in randul populatiei, se arata intr-un comunicat de presa.

Strategia pentru promovarea activitatii fizice 2016-2025 in regiunea europeana a OMS fost adoptata in cadrul celei de-a 65-a sesiuni a Comitetului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care are loc zilele acestea in Vilnius, Lituania.

Demersul urmareste ca guvernele tarilor membre, dar si alte organizatii implicate sa conlucreze pentru cresterea activitatii fizice prin actiuni de promovare a miscarii pentru reducerea sedentarismului, prin asigurarea unei infrastructuri in acest sens si amenajarea de spatii dedicate, oferind posibilitatea desfasurarii de activitati fizice tuturor, indiferent de varsta, sex, venituri, educatie, etnie, precum si celor care au diferite dizabilitati, se precizeaza in comunicat.

Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Europa, 30% din populatia adulta, respectiv 60% dintre adolescenti nu fac suficienta miscare. La nivel mondial, sedentarismul este responsabil pentru 6-10% dintre cazurile de afectiuni coronariene, diabet si cancer de san si de colon, dar si de 9% dintre decesele premature, mai arata sursa mentionata.

in 46 din cele 53 de state membre ale regiunii europene a OMS, inclusiv Romania, obezitatea si supraponderea afecteaza peste jumatate din populatia adulta, existand si situatii in care procentul se apropie de 70%, potrivit aceluiasi comunicat.

in Romania, rata obezitatii ajunge la 21,3% la cei cu varste peste 18 ani, in timp ce rata supraponderii este de 31,1%, conform celui mai recent studiu despre obezitate, Studiul Obezitate in Romania.

Articolul precedentInternational Health Forum se desfasoara astazi, 15 septembrie 2015, la Bucuresti
Articolul următorConf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu: A crescut numarul amputatiilor minore