COVID-19: Un tratament pe bază de interferon beta, rezultate încurajatoare în cadrul unui studiu clinic

0
276

Rezultatele preliminare ale unui studiu clinic sugerează că un nou tratament pentru COVID-19 reduce numărul de pacienți care au nevoie de terapie intensivă. Tratamentul dezvoltat de compania Synairgen din Southampton folosește o proteină numită interferon beta pe care organismul o produce atunci când are o infecție virală, relatează BBC.

Proteina este inhalată direct în plămânii pacienților cu coronavirus, folosind un nebulizator, în speranța că va stimula un răspuns imun. Concluziile inițiale sugerează că tratamentul reduce cu 79% șansele unui pacient cu COVID-19 din spital de a dezvolta o formă severă a bolii.

Pacienții au avut de două până la trei ori mai multe șanse să se recupereze până la punctul în care activitățile de zi cu zi nu au fost compromise de boala lor, afirmă Synairgen. Reprezentanții companiei au mai precizat că studiul a indicat, de asemenea, reduceri „foarte semnificative” ale dificultățile de respirație în rândul pacienților care au primit tratamentul. În plus, se spune că timpul mediu al petrecut de pacienți în spital a fost redus cu o treime, pentru cei care primesc noul medicament – în medie de la nouă zile la șase zile.

Studiul a implicat 101 voluntari care au fost admiși pentru tratament la nouă spitale din Marea Britanie pentru infecții cu COVID-19. Jumătate dintre participanți au primit medicamentul, cealaltă jumătate a primit ceea ce este cunoscut sub numele de placebo – o substanță inactivă.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion relativ mic de pacienţi şi nu a fost evaluat de alţi specialişti, dar el ar putea revoluţiona modul în care este tratat COVID-19. Richard Marsden, directorul general al Synairgen, consideră că ar putea fi vorba despre „un pas major înainte”.

„Rezultatele confirmă credinţa noastră că interferonul beta (…) are un potenţial imens ca tratament prin inhalare în vederea restabilirii răspunsului imunitar al plămânilor, ameliorând protecţia, accelerând recuperarea şi combătând impactul virusului SARS-CoV-2”, a precizat într-o declaraţie Tom Wilkinson, profesor de medicină respiratorie la Universitatea din Southampton, care a condus studiul.

Profesorul Stephen Holgate, co-fondator al Synairgen, a subliniat că acest tratament „restabileşte capacitatea plămânilor de a neutraliza virusul sau orice mutaţie a virusului sau co-infecţie cu un alt virus respirator, cum ar fi gripa sau RSV, aşa cum s-ar putea întâmpla iarna în cazul accelerării COVID-19”.

Articolul precedentEXCLUSIV Psihologul Raluca Anton, despre cum ne afectează pandemia: Va trebui să facem față câteva luni
Articolul următorFonduri europene pentru dotarea a trei spitale din Craiova cu aparatură necesară combaterii SARS-CoV-2