Primul caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 a fost confirmat în Republica Vanuatu. Cu o populație de doar 292.000 de locuitori, Vanuatu este una dintre puținele țări la nivel mondial care au fost ocolite până de curând de pandemia de coronavirus.

Prim-ministrul insulei situate la aproximativ 1.700 de kilometri de coasta de nord-est a Australiei, Bob Loughman, a făcut anunțul într-un mesaj adresat națiunii, potrivit site-ului rnz.co.nz

Un bărbat aparținând populației indigene Ni-Vanuatu a fost testată pozitiv, după ce s-a întors din SUA, cu escală la Sydney și Auckland.  El a fost confirmat cu coronavirus marți în timpul testelor de rutină din a cincea zi de izolare.

Bărbatul a ajuns în Vanuatu pe 4 noiembrie, dar Ministerul Sănătății a spus că, din cauza faptului că fusese identificat ca venind dintr-o locație cu risc ridicat, era așezat separat în timpul zborurilor, iar distanța fizică a fost păstrată în orice moment.

Premierul Bob Loughman a încercat să liniștească oamenii, prin intermediul unei conferințe de presă. „Vreau să îi asigur pe toți cetățenii că situația este sub control, iar guvernul prin intermediul grupului de lucru [Covid-19] este pregătit și gata să abordeze acest caz”, a precizat Loughman.