Numărul tot mai mare de îmbolnăviri de COVID-19 face ca și secțiile de terapie intensivă să fie tot mai aglomerate. Situația este la limită și în cazul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara, în contextual unei creșteri exponențiale a numărului de cazuri. Cu toate acestea, specialiștii din prima linie încercă să găsească soluții.

”Situația este la limită ținând cont de faptul că numărul de cazuri crește exponențial. Încă mai găsim resurse, mai deschidem clinici care sunt dotate toate cu paturi cu oxigen. Terapia Intensivă este pusă sub presiune, dar și aici am mai găsit câteva soluții. Căutăm soluții de la zi la zi, căutăm soluții ca să deservim cât mai bine comunitatea, pacienții și populația. (…) Din totdeauna noi am avertizat că terapia intensivă este supusă sub o presiune constantă în ultimele luni. Avem ventilatoare non-invazive pe care le-am dus pe secții, avem, să spun așa, suporturi de ventilatoare profesioniste pe care le vom duce de astăzi să asigurăm suportul ventilator la pacienții care se află în stadii critice. Adică ne pregătim, dacă vom fi depășiți ca și număr, măcar să asigurăm, o perioadă de timp, celor care sunt sau pot să fie puși într-o situație critică un act medical corespunzător până găsim alte soluții rapide”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara, pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Potrivit ultimei raportări a Grupului de Comunicare Strategică, județul Timiș înregistrează o rată a infectării la mia de locuitori de 6,38. Potrivit prof. dr. Oancea, această rată crescută este explicată și de numărul mare de testări care se fac.

”Noi și testăm. Deci când testezi, descoperi. Și descoperind poți să autoizolezi, poți să tratezi, poți să identifici formele în stadiile de debut și poți să fii pro-activ. Dacă nu testezi, nu o să ai incidență. Este normal. Totul se reduce la cât de mult și cât de bine testezi”, a mai subliniat managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara.

Întrebat dacă se așteaptă ca această rată de infectare la mia de locuitori să crească, specialistul a răspuns: ”Mă aștept de săptămâna viitoare să intrăm într-un fel într-un stadiu de platou, pentru că aceste măsuri trebuie să lase cumva o anumită urmă. Măcar să atingem acel stadiu de platou unde să putem să mai avem așa o perioadă de o săptămână  sau două până începe să scadă, să se mai decongestioneze cel puțin terapiile intensive.”

În același timp, prof. de. Oancea a făcut un apel către populație: ”Facem încă o dată apel la responsabilitate și la solidaritate pentru că numai așa putem să depășim aceste momente grele. Și cei care nu cred sau care consideră că nu există virusul sau sunt vești sau alarme false, îi rugăm să aibă încredere și să se gândească că au părinți, au bunici, și dacă ei pot trece mai ușor peste boală poate cei dragi lor nu pot să treacă la fel de ușor.”