Copiii sunt mai dispusi sa manance legume şi fructe, daca vad in mod regulat imagini cu acestea – studiu

0
481

Copiii sunt mai dispusi sa manance legume şi fructe, daca vad in mod regulat imagini cu acestea, conform unui studiu efectuat in Marea Britanie.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Reading aflata in spatele acestui studiu a realizat 24 de carţi electronice prin care este relatata calatoria unei legume de pe camp pana pe farfurie.
”Acceptarea de catre copii a noilor alimente poate fi stimulata prin simpla familiarizare cu imaginea unui aliment”, a explicat doctor Natalie Masento. ”Teoria familiarizarii cu alimentele prin intermediul carţilor cu fotografii este bine acceptata şi speram ca, prin carţi electronice uşor de accesat, şi mai mulţi parinţi vor putea utiliza acest instrument pentru a-şi susţine copiii sa işi manance legumele”, a adaugat cercetatoarea citata pe site-ul universitaţii, www.reading.ac.uk.
Studiul a fost realizat anul trecut de cercetatori impreuna cu parinţii a 127 de copii cu varste cuprinse intre 12 şi 24 de luni.
Parinţii au ales doua alimente ”ţinta” pe care doreau ca cei mici sa le consume – un fruct şi o leguma.
Familiile au fost imparţite apoi, in mod aleatoriu, in mai multe grupuri.
Parinţii şi copiii din doua grupuri experimentale au privit zilnic, timp de doua saptamani, imagini cu fructul sau leguma aleasa, iar persoanele incluse in al treilea grup nu au primit o astfel de carte.
Parinţilor din toate cele trei grupuri li s-a solicitat apoi sa ofere copiilor lor cele doua alimente in fiecare zi, timp de doua saptamani. Impresiile adulţilor cu privire la reacţia copiilor au fost ulterior colectate de cercetatori imediat dupa incheierea perioadei de doua saptamani, dar şi trei luni mai tarziu.
Rezultatele au demonstrat ca in cazul celor doua grupuri care au primit carţile preferinţa copiilor pentru fructul sau leguma aleasa de parinţi a crescut dupa cele doua saptamani de test şi s-a menţinut dupa trei luni.
”Primii ani reprezinta o oportunitate de aur pentru incurajarea obiceiurilor sanatoase la copii, insa ştim ca multor parinţi li se pare greu sa işi convinga copiii sa manance multe legume. Acest studiu ne poate arata un alt mod de a face aceste provocari un pic mai uşoare pentru parinţi şi, in final, de a incuraja copiii sa capete obiceiuri alimentare sanatoase”, a explicat specialista in nutriţie Bridget Benelam, citata de Daily Mail.
Studiul face parte din proiectul ”EIT Food See & Eat”, finanţat de EIT Food, Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT), o agenţie a Uniunii Europene, su ”Horizon 2020”, programul-cadru pentru cercetare şi inovare al Uniunii Europene.

Articolul precedentUn barbat a decedat in Dambovita din cauza gripei
Articolul următorVizitele regulate la muzee, galerii de arta, teatru şi concerte pot prelungi viaţa – studiu