Mediciisi asistentii medicali se pregatesc de proteste, daca Guvernul va reduce sporurile pentru conditii periculoase

0
134

Marile federatii sindicale din sistemul sanitar avertizeaza autoritatile ca vor demara proteste, daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe varianta care reduce sporurile pentru conditii grele de munca si conditii periculoase.

Federatia Sanitas atrage atentia ca modificarea legii presupune ca sporul pentru conditii grele de munca si cel pentru conditii periculoase sau vatamatoare sa fie raportate la salariul minim brut pe tara garantat in plata (adica 2.230 lei de la 1 ianuarie 2020) si nu la salariul aflat in plata, ca pana acum. Reprezentantii Sanitas trag un semnal de alarma si asupra faptului ca in timp, aceasta masura ar putea afecta toate tipurile de sporuri.

“Modificarea va afecta toti bugetarii, inclusiv angajatii din Sanatate si Asistenta sociala. Federatia SANITAS atrage atentia guvernantilor ca aceasta modificare va duce la scaderea veniturilor unor categorii de salariati din cele doua domenii. Mai mult, schimbarea definitiei sporului – considerat ca acel element al salariului care se poate calcula ”dupa caz, ca procent la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata” creeaza premisele modificarii, in timp, a tuturor sporurilor, nu numai a celor doua categorii vizate prin acest proiect de lege”,  se arata intr-un comunicat al federatiei.

Și Federatia „Solidaritatea Sanitara” sustine ca nu este de acord cu masurile anuntate de guvernanti si spune ca este pregatita sa recurga la proteste.

“Constatam, din nou, lipsa de interes a guvernului pentru dialog social atunci cand se pun in discutie drepturile salariatilor din sistemul sanitar, masurile nefiind discutate cu Federatia ”Solidaritatea Sanitara” din Romania, federatie reprezentativa la nivel de sector sanitar. in conditiile transpunerii acestui ”cadou de Craciun” intr-un act normativ, masura risca sa dea nastere unui conflict colectiv de munca colectiv la nivelul intregului sector sanitar public, in cazul in care se va rasfrange si asupra salariatilor din sanatate.”, se mai arata in comunicatul Solidaritatea Sanitara. 

Reducerea sporurilor pentru conditii grele de munca si pentru conditii periculoase sau vatamatoare este prevazuta in proiectul de modificare a OUG 114, pe care Guvernul a anuntat ca urmeaza sa isi asume raspunderea in Parlament.

 

Articolul precedentUn barbat a decedat in Dambovita din cauza gripei
Articolul următorVizitele regulate la muzee, galerii de arta, teatru şi concerte pot prelungi viaţa – studiu