COPAC solicita Ministerului Sanatatii masuri pentru stoparea exportului paralel al medicamentelor

0
19

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) solicita Ministerului Sanatatii masuri urgente pentru stoparea exportului paralel al medicamentelor astfel incat pacientii din Romania sa aiba acces la medicamentele necesare.

Potrivit COPAC, numarul pacientilor din Romania care nu au acces la tratamentele necesare din cauza exportului paralel a crescut alarmant, iar majoritatea programelor nationale de sanatate au probleme cu asigurarea tratamentului pentru pacienti din cauza faptului ca distribuitorii nu onoreaza comenzile.

Situatia este generate, printre altele, de faptul ca Romania practica cel mai mic pret din Europa, ceea ce face atractiva vanzarea medicamentelor produse pentru Romania in alte tari, pe bani mai multi si cu plata in avans, se arata intr-un comunicat de presa remis la redactia www.sanatateatv.ro.

Ad in title

De altfel, in contextul in care Ministerul Sanatatii ia in discutie alte scaderi de preturi ale medicamentelor in Romania, COPAC considera imperios necesara implementarea unor mecanisme de protectie care sa garanteze ca medicamentele produse pentru Romania ajung la pacientii din Romania.

a€œDesi ar trebui sa nu ne pese de politica de pret pentru medicamente practicata de autoritatile responsabile, acest lucru ne afecteaza foarte mult ca si pacienti. Sunt multe situatii in care pacientii nu au acces la tratament din cauza exportului paralel. Va dau un singur exemplu, pacientii cu HIV sunt foarte afectati in ultimul timp, au intreruperi de tratament din aceasta cauza, pentru ca distribuitorii nu onoreaza comenzile. Daca Romania doreste, asa cum este normal sa aiba, cel mai mic pret la medicamente, trebuie sa se asigure ca pacientii romani au acces sigur la medicamentele necesare. Daca Ministerul si Guvernul nu intervin in directia stoparii exportului paralel, degeaba vom avea preturi mai mici, pentru ca nu vom avea ce cumpara”, a declarat Radu Ganescu, presedintele COPAC.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii: Preturile la medicamentele de uz uman trebuie actualizate pana pe 10 martie 2015
Articolul următorCe stim despre neuropatia diabetica? – eveniment educativ destinat persoanelor cu diabet zaharat din Timisoara