ARPIM: O noua scadere a preturilor va duce la cresterea comertului intracomunitar cu medicamente

0
263

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) considera ca in contextul unor noi scaderi de preturi vom asista la o crestere a comertului intracomunitar cu medicamente. Desi o astfel de activitate pare sa fie legala, totusi vine in detrimentul pacientului roman care nu isi va mai gasi medicamentele necesare, potrivit unui comunicat de presa.

Producatorii de medicamente originale subliniaza faptul ca in Romania pretul real este practic cu 29% sub pretul afisat in catalogul national al preturilor (CANAMED). Acest procent este determinat si de neactualizarea ratei de schimb utilizata in calcularea pretului de referinta pentru medicamentele compensate care este inghetata la nivelul anului 2012 (4,26 Ron/Eur).

Mai mult, pretul medicamentelor in Romania este comparat cu pretul altor 12 tari europene care au sisteme si politici de sanatate diferite de situatia din Romania (alta cheltuiala pe cap de locuitor, alt sistem de finantare, de compensare al medicamentelor etc.), se mai arata in comunicatul de presa.

Astfel, ARPIM face apel la autoritatile din Romania pentru un dialog imediat, inainte ca situatia sa devina dramatica pentru pacienti.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti gasi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii: Preturile la medicamentele de uz uman trebuie actualizate pana pe 10 martie 2015
Articolul următorCe stim despre neuropatia diabetica? – eveniment educativ destinat persoanelor cu diabet zaharat din Timisoara