Contuziile cerebrale diagnosticate in 10 minute

0
4

O singura picatura de sange va ajuta la diagnosticare unei contuzii cerebrale. Cercetatorii de la Universitatea din Geneva (UNIGE) au proiectat un aparat portabil care poate diagnostica contuziile cerebrale minore in doar 10 minute, folosind o singura picatura de sange.

in fiecare an, in Europa, 3 milioane de persoane sunt internate in spital cu suspiciunea de contuzie cerebrala minora. Contuziile cerebrale nu sunt intotdeauna insotite de rani evidente la cap sau de pierderea cunostintei. Asta nu inseamna ca ele nu pot avea urmari serioase, care se pot manifesta la o perioada de timp variabila de la lovire. De asemenea, contuziile repetate, chiar si cele minore, pot avea consecinte grave.

in prezent, singurul test acceptat pentru diagnosticarea unui traumatism cerebral este prin imagistica CT (computer tomograf). Tomografia computerizata nu este insa disponibila in toate centrele medicale, este un procedeu scump si are anumite contraindicatii: datorita emisiei de radiatii X, nu este recomandata in cazul femeilor insarcinate, de exemplu. si in cazul copiilor trebuie luate precautii speciale.

in cadrul unui studiu multicentric care a inclus spitale din Barcelona, Madrid si Sevilia, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Geneva a analizat 13 biomarkeri care si-au dovedit anterior eficienta in diagnosticarea contuziilor cerebrale minore. Eficienta biomarkerilor ca instrumente de diagnostic a fost testata individual si combinat. Eficienta cea mai buna in diagnosticarea contuziilor a avut-o o combinatie de doi markeri: H-FABP si GFAP.

in continuare, acestia au proiectat un aparat portabil, de dimensiunea unui glucometru, care verifica prezenta in sange a acestor biomarkeri folosind o singura picatura de sange. Dupa 10 minute, aparatul afiseaza o linie daca prezenta markerilor in sange sugereaza existenta unei contuzii. in acest caz, pacientul este trimis la un centru pentru a efectua o tomografie computerizata care sa confirme diagnosticul si sa aprecieze intensitatea traumatismului. Daca aparatul nu afiseaza nimic, pacientul poate merge linistit acasa. Aparatul a fost denumit TBIcheck si urmeaza sa fie pus pe piata anul viitor.

Ideea de a folosi biomarkeri pentru a depista semnele unei contuzii, combinata cu dezvoltarea unei tehnologii portabile, care poate fi folosita oriunde si poate oferi un diagnostic pozitiv sau negativ in doar 10 minute va schimba in bine procedura de diagnostic a traumatismelor cerebrale minore. TBIcheck poate fi folosit ca prim instrument de diagnostic oriunde: pe munte, sau pe un teren de fotbal sau de rugby, de exemplu, pentru a evalua rapid daca un jucator accidentat se poate intoarce pe teren sau trebuie sa fie trimis la spital. Aplicatiile in lumea sportului sunt numeroase, aceasta tehnologie avand potentialul de a salva numeroase vieti.

in prezent, suspiciunea de contuzie si riscul asociat acestui diagnosic face ca tomografia computerizata sa fie un test suprautilizat pentru depistarea traumatismelor cerebrale. Doar una din zece persoane investigate va avea o leziune vizibila la examenul CT. in plus, examinarea este costisitoare, nu poate fi efectuata oriunde si dureaza mult. Pe de alta parte, testarea unor biomarkeri din sange este rapida, usoara si ieftina, putand fi efectuata oriunde si oricand pentru a elimina suspiciunea unui traumatism cu implicatii serioase.

Monica Georgescu

Articolul precedentAlaptarea este esentiala pentru buna dezvoltare a nou-nascutilor
Articolul următorMembri de onoare ai Societatii de Neuropatie Diabetica