Controverse privind internarea la Reanimare a bolnavilor in stare terminala

0
167

Bolnavii in stare terminala nu vor mai fi primiti in sectiile de Terapie Intensiva, potrivit unui act normativ elaborat de Ministerul Sanatatii.

Potrivit acestui document, au prioritate la internarea la Reanimare pacientii care au inca sanse de recuperare. Chiar si in cazul acestor bolnavi, insa, va exista o ierarhie a prioritatilor. Astfel, cele mai mari sanse pentru internare le au bolnavii critici instabili, urmati de pacientii critici care prezinta si alte boli cronice.

Motivul pentru care s-a decis luarea unei asemenea masuri il constituie costul foarte mare pe care il presupune internarea unui pacient in sectia de Terapie Intensiva.

Reprezentantii Colegiului Medicilor au reactionat cu privire la aceasta initiativa, declarandu-se impotriva adoptarii unei astfel de masuri. Potrivit unui comunicat dat publicitatii, Colegiul Medicilor considera ca proiectul „incalca in mod flagrant si inadmisibil principiile eticii medicale, Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania, independenta profesionala a medicului precum si drepturile cetatenilor Romaniei garantate prin Constitutie”. in comunicat se reaminteste ca in Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania este specificata obligatia medicului de a nu abandona niciun pacient, indiferent de gravitatea si prognosticul bolii acestuia.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, este de parere ca initiativa Ministerului Sanatatii vine ca o solutie pentru a economisi bani in sistemul sanitar. Acesta a declarat ca banii nu pot fi economisiti in modul acesta, luand dreptul la viata al pacientilor.

Articolul precedent270 de locuri suplimentare pentru viitorii rezidenti!
Articolul următorStudentii au donat sange in cadrul campaniei „O sansa pentru viata”