Control neanuntat al Premierului si al Corpului de Control al Guvernului la Ministerul Sanatatii si 4 spitale din Bucuresti

0
343

Premierul Romaniei, Dacian Ciolos, impreuna cu Corpul de Control al Guvernului au efectuat o actiune inopinata de control in ceea ce priveste achizitionarea de produse biocide, la sediul Ministerului Sanatatii si la 4 spitale din Bucuresti – Spitalul de Urgenta Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenta Universitar Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan si Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri Bucuresti. Astfel, in temeiul Ordinului nr. 61/29.04.2016, acestia preiau documentele aferente tuturor aspectelor legate de obligatiile unitatilor sanitare publice cu paturi aflate in subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Ministerului Sanatatii, potrivit unui comunicat de presa.

La sediul Ministerului Sanatatii, Premierul a precizat intr-o conferinta de presa ca se vor modifica procedurile de achizitionare adezinfectantilor in urma scandalului despre ineficienta biocidelor, in urma diluarii acestora.

„(…) Se lucreaza la niste specificatii tehnice standard, pe baza carora se vor face aceste achiziti, pentru a se evita acordarea anumitor contracte cu dedicatie. Am cerut si o evaluare a altor tipuri de achizitii care se pot face in baza acestor specificatii tehnice, pentru mai multa transparenta. (…) Am cerut modificarea unui Ordin, 261 din 2007, cu standardele si normele pentru testele de sanitatie. Aceste teste se fac, dar nu exista indicatori de referinta. Exista norme europene, din 2008, despre aceste lucruri care pot sta la baza updatarii acestui Ordin. Cand va fi updatat cu aceste standarde, vom trece si la testele de sanitatie incrucisate, in prima faza la o parte din spitalele care au fost cu probleme, mai ales acele sectii si zone care risca sa expuna bolnavii cel mai mult. (…) Astazi sau luni publicam si Ordinul de Ministru 10 modificat, prin care cerem firmelor sa vina cu un al doilea certificat de analiza de la un laborator acreditat, pentru a evita situatia in care firmele isi fac aceasta acreditare in propriile laboratoare. Totodata, saptamana viitoare o sa modificam si un Ordin de Ministru cu contracte de management pentru directorii spitalelor, prin care sa-i stimulam pe acestia sa informeze asupra infectiilor nosocomiale.”, a afirmat Dacian Ciolos.

Prim-ministrul a adaugat ca Ministerul Sanatatii o sa faca un audit referitor la contractele care s-au semnat pana acum, iar Corpul de control al Guvernului face deja verificari pe baza informatiilor primite de la Serviciul Roman de Informatii (SRI).

„Ministerul Sanatatii o sa faca un audit si asupra contractelor care au fost semnate pana acum. (…) Am primit mai multe informatii in aceste zile si de la Serviciul Roman de Informatii (SRI, n.r.). Directorul SRI mi-a aratat ca in ultimii ani a trimis autoritatilor guvernamentale mai multe informari legat de inclusiv de infectiile nosocomiale. L-am rugat sa-mi trimita o sinteza si mi-a trimis acum o sinteza a informatiilor pe care le avea, inclusiv potentiale probleme la modul cum s-au negociat si semnat anumite contracte. Corpul de control al Guvernului verifica pe baza acestor informatii, face anumite verificari”, a afirmat Premierul Dacian Ciolos in conferinta de presa din fata sediului Ministerului Sanatatii.

De asemenea, Premierul a atras atentia ca statutul epidemiologilor trebuie schimbat, astfel incat sa creasca raportarea infectiilor nosocomiale.

„Am cerut sa vedem cum putem ameliora statutul epidemologilor din spitale. Trebuie crescuta si autonomia epidemiologilor, sa aiba un anumit grad de independenta pentru a raporta aceste infectii. (a€¦) Dispozitia autoritatilor e clara, daca mai sunt unii care folosesc produse Hexi Pharma o fac pe raspunderea lor”, a subliniat Premierul.

Articolul precedentZiua Internationala a Sindromului de oboseala cronica si a disfunctiilor imunitare, 12 mai
Articolul următorSubprogramul National de Fertilizare in Vitro continua. 850 de cupluri beneficiaza in 2016 de fertilizare in vitro finantata de