Ziua Internationala a Sindromului de oboseala cronica si a disfunctiilor imunitare, 12 mai

0
331

Ziua Internationala a Sindromului de oboseala cronica si a disfunctiilor imunitare este marcata la nivel international in data de 12 mai si a fost initiata ca urmare a numarului tot mai mare de persoane care sufera de oboseala cronica. Scopul acestei manifestari este de a informa populatia cu privire la simptomele afectiunii si la modul in care ar trebui sa procedeze atunci cand se confrunta cu oboseala cronica.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), se estimeaza ca numai in Statele Unite ale Americii peste cinci milioane de americani sufera de aceasta boala. De altfel, OMS estimeaza ca 0,25% din populatia emisferei nordice, atat adulti cat si copii, sufera de sindromul de oboseala cronica – afectiune cunoscuta de peste 20 de ani, OMS incluzand-o de 16 ani pe lista maladiilor.

Sindromul de oboseala cronica apare frecvent dupa varsta de 40-45 de ani, fiind mai intalnit in randul femeilor.

Specialistii nu au reusit sa descopere cu exactitate cauzele senzatiei de oboseala permanenta (oboseala cronica), insa, in urma cercetarilor, banuiesc ca ar putea fi implicata in dezvoltarea acestei afectiuni fie o infectie virala fie o alta boala imunitara sau neurologica. insa un raspuns concret nu s-a gasit.

in acest context, oboseala cronica ramane in majoritatea cazurilor nediagnoscata, simptomele acesteia fiind puse pe seama unor boli neurologice, imunologice sau virale.

in cazul in care sindromul de oboseala cronica nu este depistat si tratat la timp, atunci persoana afectata poate dezvolta depresie, comportament problematic si periculos pentru sine sau pentru cei din jur (de exemplu: accidente de masina). Totodata, o astfel de persoana poate inregistra si o rata ridicata a absenteismului la locul de munca. De altfel, privarea de somn conduce la probleme ale sistemul imunitar.

Articolul precedentProf. dr. Maria Dorobantu: cei din familii de hipertensivi risca sa dezvolte boala mai repede, in jurul varstei de 20-30 de ani
Articolul următorControl neanuntat al Premierului si al Corpului de Control al Guvernului la Ministerul Sanatatii si 4 spitale din Bucuresti