Controalele periodice, principala metoda prin care cancerul ovarian poate fi depistat la timp

0
281

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai grave tipuri de cancer, cu cea mai mica rata de supravietuire dintre toate cancerele feminine. Statisticile arata ca 250.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian la nivel mondial, iar 140.000 de femei mor anual din cauza bolii. Mai mult, doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian traiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare.

Potrivit specialistilor, cele mai multe femei sunt diagnosticate in stadii avansate ale bolii, atunci cand cancerul ovarian este greu de tratat. Deseori, acesta nu este diagnosticat din cauza simptomelor asociate cu alte afectiuni, cum ar fi problemele gastrointestinale.

Factorii de risc ai cancerului ovarian sunt:

a· – Antecedentele familiale

a· – Varsta inaintata: cancerul ovarian apare mai frecvent la femeile cu varsta de peste 50 ani, aflate la menopauza;

a· – Nuliparitatea (absenta nasterilor);

a· – Debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) si instalarea tardiva a menopauzei

a· – Infertilitatea: femeile active sexual, care nu folosesc metode contraceptive si care nu raman insarcinate au un risc crescut de a fi diagnosticate cu cancer ovarian;

a· – Administrarea terapiei hormonale de substitutie sau a estrogenilor.

– Diagnosticarea cancerului ovarian in primele stadii poate salva vieti.

a€œMedicul va examina initial zona externa, astfel incat sa se asigure ca nu exista iritatii, secretii sau malformatii de niciun fel. Aceasta procedura nu doare. in continuare, medicul va inspecta peretii vaginali si colul uterin cu ajutorul unor valve vaginale. Nici aceasta procedura nu doare, dar se poate ca pacienta sa resimta disconfort. Aceste doua etape ale consultului ginecologic sunt esentiale, dar nu suficiente pentru a identifica posibilele probleme cu care ar putea sa se confrunte pacienta. in continuare, medicul specialist recomanda eventualele teste suplimentare, tinand cont si de anamneza”, a declarat dr. Dana-Lucia Stanculeanu, medic primar oncologie medicala.

Cancerul ovarian poate fi depistat prin:

– ecografie abdominala sau transvaginala;

– tomografie computerizata sau RMN;

– test de sange pentru masurarea markerului tumoral;

– laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de tesut tumoral;

– biopsie.

Cu ocazia Zilei Internationale de Lupta impotriva Cancerului Ovarian, Romania a fost inscrisa in Coalitia Internationala de Lupta impotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition). Editia 2017 a campaniei se numeste #voceaTAseaude si are ca obiectiv convingerea femeilor sa mearga la medic pentru consultatii periodice, aceasta fiind principala metoda prin care cancerul ovarian poate fi depistat la timp.

„Parteneriatul cu Coalitia Internationala de Lupta impotriva Cancerului Ovarian face parte din eforturile pe care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) le depune pe de o parte pentru a le face viata mai usoara pacientelor care se confrunta cu cancerul ovarian si, pe de alta parte, pentru a atrage atentia asupra acestei afectiuni, astfel incat femeile sa devina constiente de cat de important este sa mearga preventiv la medic o data pe an si nu doar atunci cand apar probleme. Ne dorim sa le convingem sa aiba mai multa grija de sanatatea lor si pentru asta ma bucur ca partenerii nostri de la Coalitia Internationala ne ofera resursele si informatiile de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele.”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Articolul precedentGestionarea vitezei – cheia pentru salvarea de vieti omenesti
Articolul următorAsociatia Romana Anti-SIDA: Testarea pentru virusul HIV este importanta chiar si in lipsa simptomelor