Contracte de aproape 300 milioane euro pentru obiective prin PNRR, semnate de ministrul Sănătății

0
73

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a semnat vineri, la Târgu Mureş, patru contracte de finanţare pentru infrastructura spitalicească nouă, din cadrul PNRR, din judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Alba, în valoare totală de aproximativ 300 de milioane de euro.

„Patru obiective majore în infrastructura spitalicească, în valoare aproape de 300 de milioane de euro, sunt primele contracte de construire pe care le semnăm aici, în Transilvania. (…) Parteneriatul Ministerului Sănătăţii cu Universităţile de Medicină şi Farmacie arată că noi nu ne dorim doar investiţii şi dotarea cu aparatură medicală, ele trebuie puse în funcţiune de profesionişti. Fără Universităţile şi Facultăţile de Medicină nu o să reuşim să facem acest lucru”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la evenimentul organizat la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade”.

În cadrul festivităţii, ministrul Sănătăţii a semnat cu managerul IUBCvT Târgu Mureş contractul în valoare de 105.841.529,64 euro (fără TVA) pentru proiectul „Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş”.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a semnat contractul în valoare de 82.939.073,64 euro (fără TVA) pentru extinderea pavilionului Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prin construirea unei clădiri noi.

S-a mai semnat contractul de relocare şi modernizare a activităţii secţiei de oncologie şi înfiinţarea compartimentului de cardiologie intervenţională la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, în valoare de 47.092.679,72 euro (fără TVA).

Un alt contract a fost semnat cu managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, în valoare de 39.219.840,61 euro (fără TVA), pentru proiectul „Recompartimentare clădire existentă şi extindere cu un corp nou – Secţia clinică Neurochirurgie – Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală şi Neurochirurgie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj”.

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a arătat că prin PNRR, sistemul sanitar din România are şansa istorică de a accesa cele mai mari fonduri de investiţii din istoria sa.

„Universităţile de Medicină şi Farmacie din România, reunite în Alianţa Universitară – G6, sprijină acest demers de reformă a sistemului sanitar care are nevoie nu doar de investiţii, ci şi de resursa umană calificată. În mod direct, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş este, la rândul ei, beneficiara a două investiţii specifice importante din PNRR, pentru Spitalul Universitar: Unităţi de asistenţă medicală ambulatorie şi Echipamente şi materiale destinate reducerii riscului de infecţii nosocomiale”, a declarat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Articolul precedentSCJU Bihor: Un pacient de 45 de ani, salvat printr-o intervenție chirurgicală efectuată în premieră națională
Articolul următorOMS: COVID-19 va fi în curând comparabil cu pericolul gripei sezoniere