Consumul redus de vitamina K duce la marirea inimii la adolescenti

0
148

Un studiu publicat recent arata ca adolescentii care nu consuma o cantitate suficienta de vitamina K prezinta un risc de 3.3 ori mai mare de marire a ventriculelor, care au functia de a pompa sangele in organism. Vitamina K se gaseste in alimente ca spanacul, varza, salata iceberg sau uleiul de masline.

La realizarea studiului au participat 766 de adolescenti sanatosi. Timp de 7 zile, participantii la studiu au completat mai multe rapoarte privind ceea ce au mancat, iar activitatea le-a fost monitorizata.

Cercetatorii au descoperit ca in randul adolescentilor intre 14 si 18 ani, cu un consum redus de Vitamina K, marimea si grosimea ventricului stang sunt deja mai mari decat ar fi trebuit, iar cantitatea de sange pompata de catre inima este mult mai mica.

Potrivit studiului, doar 25% dintre participanti consumau o cantitate suficienta de Vitamina K. Oamenii de stiinta sustin ca o interventie timpurie care sa asigure consumul unei cantitati optime a vitaminei ar putea imbunatati dezvoltarea cardiovasculara a adolesecntilor si ar putea preveni aparitia afectiunilor cardiace.

Aparitia modificarilor ventricului stang sunt asociate, mai degraba, cu adultii a caror inima a depus prea mult efort pentru a pompa sange ca urmare a unei tensiuni arteriale sustinute si ridicate. Spre deosebire de alti muschi, o inima prea mare poate deveni ineficienta si ineficace.

Rolul Vitaminei K in coagularea sangelului si sanatatea oaselor este deja cunoscut. Exista, de asemenea, dovezi in ceea ce priveste impactul sau cardiovascular.

Articolul precedentAstazi incepe „Saptamana Neuropatei Diabetice”. Zeci de simpozioane vor avea loc in mai multe orase din Romania
Articolul următor40% dintre cazurile de cancer sunt asociate cu obezitatea, arata un studiu