Aproape 35% dintre femeile insarcinate din Romania nu isi fac ecografiile obligatorii in timpul sarcinii

0
24

O femeie gravida din 10 merge la medic doar atunci cand considera necesar, iar 34,8% dintre romancele insarcinate nu fac nici macar ecografiile obligatorii, arata un studiu realizat recent la nivel national, sub coordonarea unei clinici de profil din Bucuresti. Pentru o femeie dintr-o suta de gravide care merg la medic, asta inseamna o singura vizita in cele 9 luni de sarcina.

Medicul ginecolog, Chadi Muheidli, crede ca acest rezultat are la baza o problema financiara.

„in ceea ce priveste ecografiile morfologice fetale, cred ca este vorba despre o problema financiara la mijloc, in cazul persoanelor care nu fac aceasta investigatie, intrucat informatiile circula foarte usor acum si nu cred ca exista vreo viitoare mamica sa nu stie de importanta acestor investigatii. Statul deconteaza aceste ecografii, insa este nevoie sa iti faci programare din timp, uneori chiar si cu 2 luni inainte. Prin urmare, este destul de dificil de prins un loc fix in saptamanile in care trebuie facute aceste ecografii, caci ele au un interval specific”, spune Chadi Muheidli, potrivit unui comunicat de presa primit pe adresa redactiei Sanatatea TV.

Ad in title

in ceea ce priveste testele pentru depistarea malformatiilor, datele arata ca 13% dintre femeile care au participat la cercetare nu si-au facut niciun test in timpul sarcinii.

Studiul arata totusi, ca, in timpul sarcinii, femeile incearca sa adopte un stil de viata mai sanatos, desi renunta mai greu la fumat si la alimentatia sanatoasa.

„Un alt indicator care ne bucura este cel ce tine de fumat. Studiul releva faptul ca 1 din 2 femei s-a lasat de fumat cat a fost insarcinata, iar dintre cele care au fumat in timpul sarcinii, peste o treime au fumat mai putin decat de obicei. E un lucru bun, pentru ca fumatul creste riscul ca bebelusul sa aiba restrictii de crestere, ceea ce poate insemna o nastere prematura, o greutate mica la nastere sau chiar dezvoltarea unor anomalii congenitale”, explica Chadi Muheidli.

in ceea ce priveste greutatea, studiul arata ca in timpul sarcinii, majoritatea femeilor se incadreaza in recomandarea medicilor, aceea de a lua in greutate intre 10 si 15 kilograme. Potrivit studiului, doar 6% dintre femei s-au ingrasat cu peste 25 de kilograme.

La realizarea studiului au participat 700 de femei cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, informeaza comunicatul.

Articolul precedentAstazi incepe „Saptamana Neuropatei Diabetice”. Zeci de simpozioane vor avea loc in mai multe orase din Romania
Articolul următor40% dintre cazurile de cancer sunt asociate cu obezitatea, arata un studiu