Congresul National Bolile Cronice Netransmisible 2017. Medicina 4P: Predictie-preventie-personalizare-participare

0
272

Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile ajunge, anul acesta, la cea de-a VI-a editie si va pune accentul pe cateva concepte esentiale, in vederea stabilirii premiselor medicinei viitorului: Medicina 4P: Predictie, Preventie, Personalizare, Participare. Evenimentul se va desfasura intre 24-25 februarie 2017, la Bucuresti. La Congres sunt asteptati medici primari, specialisti si rezidenti din: diabet, nutritie si boli metabolice, cardiologie, neurologie, pneumologie, oncologie, medicina de familie sidinalte specialitati conexe.

Cel de-al VI-lea Congres National Bolile Cronice Netransmisibile pune in centru colaborarea interdisciplinara, noutatea si dezbaterea progreselor in managementul bolilor cronice netransmisibile, conform standardelor moderne. Evenimentul va reuni cei mai importanti lideri de opinie din domeniu, care vor dezbate tematica inovatiei si a statisticilor globale referitoare la evolutia si controlul celor mai raspandite boli cronice netransmisibile: bolile cardiovasculare, bolile cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul, bolile pulmonare cronice, facand din eveniment o sursa de informare esentiala pentru profesionisti.

„Managementul bolilor cronice netransmisibile vizeaza mai multi factori importanti, aflati in relatie atat cu specialitatile medicale implicate in domeniu, cat si cu respectarea tendintelor internationale si cu educatia profesionala de elita. Mai mult decat atat, in acest domeniu, se discuta foarte mult si despre promovarea adoptarii unui stil de viata care sa ajute la prevenirea aparitiei bolilor cronice netransmisibile. De aceea, obiectivul central al Congresului BCN 2017 este cel de a aborda multidisciplinar bolile cronice netransmisibile, de a implica specialisti din cat mai multe domenii in cadrul dezbaterilor, carora le va reveni un rol diferit, dar egal ca importanta in practica medicala, in abordarea, informarea si ghidarea pacientilor” a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.

Pe plan mondial, peste 38 de milioane de persoane mor, anual, din cauza bolilor cronice netransmisibile, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii1. Dintre acestea, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru cele mai multe decese (17,5 milioane), urmate de cancere (8,2 milioane), boli respiratorii (4 milioane) si diabet (1,5 milioane).

Fumatul, sedentarismul si abuzul de alcool, alaturi de o dieta nesanatoasa sunt factorii principali de risc in aparitia bolilor cronice netransmisibile, mai arata datele.

Fara interventii moderne, povara bolilor cronice netransmisibile va creste, punand in pericol dezvoltarea economica si sustenabilitatea sistemelor medicale din intreaga lume, avertizeaza specialistii. De aceea, la nivel global au fost stabilite obiective de reducere a deceselor asociate bolilor cronice netransmisibile, la persoanele sub 70 de ani, cu 25%, pana in anul 2025.2

Prioritizarea controlului bolilor cronice netransmisibile, consolidarea sistemelor de sanatate, promovarea si cresterea nivelului cercetarii si buna monitorizare a tendintelor de raspandire a bolilor cronice netransmisibile, sunt obiective globale in domeniu, arata specialistii.

Potrivit unui plan global de actiune impotriva bolilor cronice netransmisibile3, exista noua prioritati, care trebuie atinse pana in 2025: disponibilitate de 80% a tehnologiilor moderne si a medicamentelor, la preturi accesibile, pentru tratarea bolilor cronice netransmisibile; cel putin 50% din populatia vizata trebuie sa primeasca terapie preventiva pentru infarct si atac cerebral; stoparea cresterii cazurilor de diabet si de obezitate; reducerea cu 30% a consumului de sare; reducere cu 10% a consumului nociv de alcool; reducerea cu 25% a prevalentei hipertensiunii arteriale; reducerea cu 30% a consumului de tutun; reducerea cu 10% a prevalentei sedentarismului si reducerea cu 25% a deceselor premature la segmentul de varsta 30-70 de ani, asociate bolilor cardiovasculare, cancerelor, diabetului si bolilor respiratorii cronice.

Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile 2017 va avea loc la Hotel Crowne Plaza, Bucuresti.

Co-presedintii evenimentului sunt: prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si acad. Maya Simionescu.

Organizator stiintific: Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Pentru inscrieri si alte detalii legate de programul evenimentului, accesati:

http://bolicronice-netransmisibile.ro/

Evenimentul este creditat cu 9 puncte EMC.

Info:

1http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs355/en/

2,4https://workspace.imperial.ac.uk/global-health-innovation/Public/GHPS_NCD_Report.pdf

3 http://www.who.int/nmh/publications/ncd-infographic-2014.pdf?ua=1

Articolul precedentSfaturi pentru intretinerea aparatului dentar
Articolul următorStudiu: Gravidele care vor aduce pe lume baieti ar avea un sistem imunitar mai eficient