La multi ani, acad. Leonida Gherasim!

0
210

„Halatul alb, de medic, inseamna o datorie niciodata incheiata.(a€¦) Atunci cand am devenit medic am capatat o responsabilitate suplimentara, careia trebuie sa iti dedici activitatea. Pentru ca problema de responsabilitate e o problema de morala, nu numai profesionala. (a€¦) De aceea halatul medical inseamna o responsabilitate pentru fiinta umana.”

Aceasta este caracterizarea profesiei de medic facuta, prin prisma celei peste o jumatate de veac de experienta in domeniul medical, de unul dintre cei mai respectati specialisti si formatori de scoala medicala din tara noastra: Acad. Leonida Gherasim, care implineste astazi onorabila varsta de 88 de ani!

Atras de la o varsta frageda de medicina si filosofie, acad. Leonida Gherasim a ales in cele din urma sa urmeze cursurile Facultatii de Medicina din Bucuresti, intuind ca aceasta este cu adevarat vocatia sa si finalizand Facultatea cu media maxima. in timpul studiilor s-a bucurat de indrumarile unora dintre cei mai mari profesori ai medicinei romanesti, cum ar fi acad. Daniel Danielopolu, acad. Basil Theodorescu, acad. Theodor Burghele etc.

Ad in title

Format sub umbrela Medicinei Interne, acad. Leonida Gherasim a avut si continua sa aiba preocupari in cardiologie, el fiind cel care a si pus bazele Clinicii de Medicina Interna cu profil de Cardiologie din cadrul Spitalului Municipal din Bucuresti, astazi Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Odata cu trecerea timpului a urcat toate treptele ierarhiei universitare devenit un medic si un cadru didactic extrem de apreciat si iubit atat de elevi, cat si de colaboratori. Intuind cu usurinta adevaratele valori, acad. Leonida Gherasim a fost si continua sa fie mentorul unui numar impresionant de specialisti din tara noastra, din diferite domenii ale medicinei, specialisti care astazi sunt recunoscuti la nivel national si international.

intre anii 1980-1984, acad. Leonida Gherasim s-a aflat la carma Institutului de Medicina si Farmacie Bucuresti, actuala Universitate de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, in calitate de rector.

Pentru contributiile aduse in domeniul cardiologiei din tara noastra si in dezvoltarea invatamantului medical superior, dar si pentru intreaga activitate stiintifica, acad. Leonida Gherasim a fost numit membru in foruri medicale importante si societati profesionale de profil, iar toate meritele i-au fost recunoscute prin acordarea mai multor distinctii. Din anul 2001, acad. Leonida Gherasim este membru de onoare al Academiei Romane. in anul 2004 (la varsta de 75 de ani) a fost decorat cu Ordinul pentru Merit in Grad de Comandor de catre Presedintele Romaniei de la acea veme.

Este autorul a peste 200 de lucrari publicate, precum si peste 20 de monografii sau tratate, scrieri care s-au dovedit a fi de referinta in literatura medicala si care au adus contributii semnificative in domenii cum ar fi: insuficienta cardiaca, patologia arterelor coronariene, hipertensiunea arteriala, metodele de explorare neinvazive si terapia moderna a bolilor cardiovasculare.

Cu prilejul zilei de nastere, echipa www.SanatateaTV.ro ii ureaza „LA MULȚI ANI”!

Articolul precedentSfaturi pentru intretinerea aparatului dentar
Articolul următorStudiu: Gravidele care vor aduce pe lume baieti ar avea un sistem imunitar mai eficient