in perioada 24 – 25 februarie 2012, se va desfasura la Bucuresti primul Congres National Bolile Cronice Netransmisibile, Preventie – Tratament – Monitorizare, eveniment ce reprezinta reactia lumii medicale romanesti la semnalul de alarma tras la New York, in septembrie 2011, in cadrul Summit-ului Boli Cronice Netransmisibile. Congresul National „Bolile Cronice Netransmisibile”, Preventie – Tratament – Monitorizare va dezbate principalele probleme recomandate in raportul O.N.U.- O.M.S., pentru a sublinia pericolul real pe care il constituie aceste afectiuni, in contextul in care cele mai frecvente boli cronice netransmisibile – bolile cardiovasculare si cerebrovasculare, cancerul, diabetul, obezitatea si bolile cronice respiratorii – cauzeaza mai mult de 63% din decesele din intreaga lume.

Congresul National Boli Cronice Netransmisibile se va desfasura in perioada 24-25 februarie 2012.

Manifestarea se va desfasura sub egida Academiei Romane, avandu-i ca presedinti pe prof.univ.dr. Nicolae Hancu, Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice – initiatorul acestui eveniment si pe acad.univ.dr. Maya Simionescu, Vicepresedinte Academia Romana (1998-2008) si Directorul Institutului de Biologie si Patologie Celulara „N.Simionescu”.

„Prevalenta bolilor cronice netransmisibile este ingrijoratoare. Monitorizarea pacientilor cu boli cronice netransmisibile, informarea medicilor specialisti in aceste afectiuni despre cele mai noi metode de diagnostic si tratament, informarea pacientilor despre metodele de preventie si control al acestor boli constituie tot atatea prioritati in contextul unor afectiuni a caror incidenta este in continua crestere atat in Romania, cat si la nivel mondial. Initiativa organizarii unui eveniment care are ca scop dezbaterea modalitatilor eficiente de management clinic al celor mai intalnite boli cronice netransmisibile a aparut dintr-o necesitate fireasca de a lua atitudine impotriva problemelor de sanatate ale secolului XXI. Sper ca aceasta manifestare stiintifica sa devina una anuala si asteptata de toti specialistii din aceste domenii.”, a declarat Presedintele Congresului, prof.univ.dr. Nicolae Hancu.

Vicepresedintii congresului sunt: prof.univ.dr. Dan Gaita, Presedintele Fundatia Romana a Inimii, prof.univ.dr. Maria Mota, Presedintele Ales al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, conf.univ.dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, conf.univ.dr. Gabriela Roman, Presedintele Asociatiei Romane de Studiu al Obezitatii, prof.univ.dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, conf.univ.dr. Alexandru Irimie, Managerul Institutului Oncologic „I.Chiricuta”.

Cele mai importante societati stiintifice s-au alaturat evenimentului: Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Pneumologie, Societatea Romana de Medicina Interna, Societatea de Nefrologie din Romania.

Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile, Preventie – Tratament – Monitorizare va reuni cei mai reputati specialisti in domeniu: prof.univ.dr. Amorin Popa, Presedinte Comisia de Diabet din Ministerul Sanatatii, prof.univ.dr. Ion Bruckner, Presedinte Societatea Romana de Medicina Interna, prof.univ.dr. Dragos Vinereanu, Director Medical al Spitalului Universitar de Urgenta, prof.univ.dr. Mariana Graur, Presedintele Societatii de Nutritie din Romania, prof.univ.dr. Gabriela Radulian, Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N.Paulescu”, dr. Rodica Tanasescu, Presedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Problematica bolilor cronice netransmisibile reclama o abordare intensiva si interdisciplinara, care sa dezvolte discutii despre factorii de risc si despre cele mai recente metode de diagnostic, tratament, monitorizare si preventie a acestor afectiuni. Cele patru categorii de afectiuni vor fi abordate dupa urmatoarea structura: Leadership, Preventie, Tratament, Monitorizare, Cooperare internationala.

Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile, Preventie – Tratament – Monitorizare isi propune sa devina o sursa de informare de referinta pentru medicii specialisti, dar si pentru medicii de familie si medicii rezidenti. De asemenea, evenimentul urmareste sa initieze o actiune de colaborare interdisliplinara pentru gestionarea unor probleme de sanatate publica ce au atins cote alarmante in Romania: 2 din 3 romani sufera de boli cardiovasculare, peste 1 milion de romani se confrunta cu diabetul, aproape 100.000 sunt diagnosticati cu diferite forme de cancer, aproximativ 1 milion sufera de astm si 6.5 milioane de romani sunt obezi, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Pentru detalii si inscrieri: www.bolicronice-netransmisibile.ro