Conf. univ. dr. Mihaela Balgradean: Infectia de tract urinar la copii este de multe ori greu de diagnosticat

0
41

Infectia de tract urinar la copii este de foarte multe ori greu de diagnosticat daca nu se fac niste examene absolut obiective pentru o infectie de tract urinar. Aceste analize presupun un examen de urina si o urocultura, a declarat intr-un interviu pentru www.sanatateatv.ro conf. univ. dr. Mihaela Balgradean, medic primar pediatru, seful Sectiei de Nefrologie de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Marie Curie”.

insa, daca factorul de aparitie al infectiei de tract urinar este o malformatie a tractului urinar, atunci aceste malformatii se diagnosticheaza cu ajutorul unor investigatii imagistice, radiologice, nefiind suficienta o ecografie. Culturile de urina sunt cele care pun corect diagnosticul si care orienteaza medicul asupra germenilor din tractul urinar.

„Ceea ce este foarte serios in cazul infectiilor urinare la copilul de varsta mica se leaga de malformatiile de tract urinar. De foarte multe ori in spatele acestor infectii se ascund fie anomalii obstructive, cum ar fi hidronefrozele, ureterohidronefrozele sau valvele de uretra posterioara si nu de putine ori, refluxul vezico- ureteral” atentioneaza conf. dr. Mihaela Balgradean.

Infectia de tract urinar este cauzata de germenii din flora intestinala a fiecarui individ sau copil. Trebuie retinut faptul ca infectia de tract urinar nu este o infectie care sa se transmita si sa se ia de la o persoana la alta si nici prin folosirea toaletei.

Infectia de tract urinar la copii poate fi evitata daca acestia consuma foarte multe lichide. in felul acesta se asigura un lavaj bun al rinichiului si al vezicii urinare. Al doilea lucru important in prevenirea unei infectii urinare este legat de disciplinarea mictiunilor. Copiii trebuie sa urineze la fiecare trei-patru ore, indiferent ca au senzatia de mictiune sau nu.

De asemenea, un alt lucru demn de luat in seama este igiena care trebuie asigurata atat sugarilor cat si copiilor mai mari. in cazul sugarilor scutecele trebuie schimbate des, iar copiii de varsta mai mare, trebuie invatati sa se stearga corect. Zona genitala trebuie curatata din fata in spate, pentru a nu infecta urina cu germeni din flora fecala.

Articolul precedentTaxa clawback diferentiata,unul din subiectele discutate de ministrul Eugen Nicolaescu cu reprezentantii ARPIM
Articolul următorDan Raican: Pacientii cu Parkinson sunt adesea stigmatizati de societate