Dan Raican: Pacientii cu Parkinson sunt adesea stigmatizati de societate

0
398

Pacientii cu boala Parkinson din Romania sunt adesea stigmatizati de societate, iar asta pe langa problemele de sanatate create de aceasta afectiune cronica neurodegenerativa. Astfel, pentru a veni in sprijinul pacientilor cu Parkinson si al ingrijitorilor acestora, incepand cu luna mai a anului 2014, se va desfasura proiectul pilot „Live Well „.

„Live well este un proiect ce se ocupa de dezvoltarea unor softuri inteligente pentru educarea continua a apartinatorilor sau a ingrijitorilor persoanelor cu Parkinson, a celor care asista nevoile pacientilor cu boala Parkinson. Tandemul acesta, pacient – ingrijitor, este esential in abordarea corecta pe o lunga perioada de timp a pacientului si a nevoilor lui, pentru ca un astfel de pacient nu are doar el probleme, creeaza probleme in mediul imediat lui, adica in mediul familial, societate, ambientul din care face parte”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Luiza Spiru, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti.

Prin proiectul „Live well” apartinatorii pacientilor cu boala Parkinson au acces in permanenta la informatiile necesare privind ingrijirea persoanelor cu aceasta afectiune cronica neurodegenerativa, in functie de stadializarea bolii.

„Sunt ingrijitori din mediul familial, sunt sot si sotie, care nu stiu cum sa abordeze un astfel de pacient. Mai mult decat atat, sa nu uitam ca ingrijitorul este prima victima pe termen lung. Prima victima in sensul ca a nu fi bine informat, a nu avea o pregatire din acest punct de vedere, inseamna ca te expui inutil unor riscuri pe termen lung si scurt pe care nimeni nu are voie sa si le asume atunci cand intra o astfel de profesiune. Acest tip de informare, de educare a ingrijitorului este esentiala in politicile europene”, a adaugat prof. univ. dr. Luiza Spiru.

Declaratiile au fost facute cu ocazia inaugurarii sucursalei din Bucuresti a Asociatiei de Lupta impotriva Bolii Parkinson, din 11 februarie 2014.

Articolul precedentConf. univ. dr. Mihaela Balgradean: Infectia de tract urinar la copii este de multe ori greu de diagnosticat
Articolul următorSistemul de certificare a alimentelor fara aditivi cu potential periculos s-a lansat in Romania