Conf. dr. Simin Aysel Florescu, despre diferența între simptomele unei infectări cu Omicron și cele ale unei viroze de sezon

0
303

Conf. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” din Capitală, a declarat, joi seară, că transmiterea variantei Omicron nu are particularități față de alte tulpini ale virusului. Astfel, calea principală de transmitere a Omicron este prin secreții respiratorii și mai puțin prin suprafețe contaminate.

„Tulpina Omicron nu are o particularitate în privința transmiterii. Transmiterea se face prin secreții respiratorii, în primul rând direct – aerogen sau prin aerosoli. […] Dacă o persoană plină de virus vorbește, cântă, strănută, fără mască, împrăștie în jur la câțiva metri. Direct înseamnă prin picături fluide la sub jumătate de metru distanță. În ambele cazuri e vorba de transmiterea directă prin aceste secreții respiratorii. Transmiterea prin suprafețe este mai puțin importantă”, a precizat managerul Spitalului ”Victor Babeș”.

Conf. dr. Simin Aysel Florescu a explicat că „dacă o persoană infectată tușește, strănută, râde peste o suprafață, o perioadă aceasta este contagioasă și cineva care vine și pune mâna pe suprafață, iar apoi bagă mâna în nas, în gură, în ochi, se poate infecta. E bine să dezinfectăm suprafețele, dar nu aceasta este calea principală de transmitere a virusului”.

Care este diferența între simptomele unei infectări cu Omicron și cele ale unei viroze de sezon

„Nu ne putem da seama decât dacă ne testăm. Deci răspunsul este prin testare. Și testarea e bine s-o facem măcar la medicul de familie, cu test rapid, chiar și testul făcut la domiciliu e bine să fie confirmat de medicul de familie. Există multe marje de eroare la recoltare.  Și numai în felul acesta ne putem da seama dacă este COVID sau altceva. Nu există un algoritm”, a subliniat Conf. dr. Simin Aysel Florescu.

Primul semn al unei forme severe de boală îl reprezintă dificultățile respiratorii, a spus managerul Spitalului ”Victor Babeș”.

Conf. dr. Simin Aysel Florescu: Se poate spune că valul cinci este valul copiilor

Se poate spune că valul cinci al pandemiei de COVID-19 este valul copiilor, a declarat Conf. dr. Simin Aysel Florescu.

„Este o situație foarte frecventă pe care o vedem în ultimele zile: sunt familii întregi care încep să fie infectate de la copii. Copiii vin din colectivități – grădinițe, școli – infectați și își infectează prinții, bunicii. Este un val foarte contagios, care începe foarte mult din partea copiilor  și merge către adulți. Din punct de vedere al manifestărilor clinice, în ceea ce privește adulții este centrat mai mult pe manfestările de tip respirator superior, dar nu înseamnă că cei nevaccinați vor avea manifestări la fel de ușoare. În acest moment este greu să fii infectat cu altceva decât cu Omicron. La noi în spital, 99% din screeningurile de variantă care se fac pacienților internați sunt cu varianta Omicron. Cei care nu s-au vaccinat sau cei care au trecut demult prin boală sunt la același risc de a face boală severă. Nu aș vrea să se creeze falsa impersie că valul Omicron este unul ușor pentru toată lumea. În plus, există aeastă contagiozitate extremă a Omicronului care face să se acumuleze foarte multe cazuri într-un timp foarte scurt. Din acestea, bineînțeles că se selectează și cele grave”, a explicat Conf. dr. Simin Aysel Florescu.

Conf. dr. Simin Aysel Florescu: Imunitatea de grup este cumva iluzorie

Managerul Spitalului ”Victor Babeș” a precizat că imunitatea de grup este cumva iluzorie.

„În acest context, a renunța în plină pandemie la niște măsuri restrictive, măcar la banala mască, este ecxtrem de riscant. Nu știm când se va termina, nu știm când acest nou virus mutează din nou și determină o altă variantă, eventual și mai transmisibilă, sau comută mai mult pe invazivitate. Trebuie să fim precauți, să ne vaccinăm și să menținem restricțiile”, a mai spus Conf. dr. Simin Aysel Florescu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii ”Impactul populațional al variantei Omicron și recuperarea Post COVID-19”, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) și postul public de televiziune.

 

 

Articolul precedentProf. dr. Daniel Coriu: O problemă majoră o reprezintă dezechilibrul în repartiția resursei umane
Articolul următorDr. Gindrovel Dumitra: Numărul cazurilor de infectare va fi foarte mare față de valurile anterioare