Prof. dr. Daniel Coriu: O problemă majoră o reprezintă dezechilibrul în repartiția resursei umane

0
654

Pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat că avem mari vulnerabilități ale sistemului sanitar românesc, a declarat, joi seară, Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

”Avem o infrastructură veche, spitale vechi, cu circuite depășite, cu instalații electrice suprasolicitate. Am văut că în momentul în care am pus presiune pe acest sistem sanitar, pe sistemul spitalicesc, a cedat. Avem acele incendii”, a precizat prof. dr. Daniel Coriu.

De asemenea, o problemă majoră o reprezintă dezechilibrul în repartiția resursei umane, a subliniat președintele CMR.

”Nu avem medici pe ATI, nu avem medici infecționiști, nu avem medici pneumologi suficienți.  Avem județe unde sunt doar trei sau patru anesteziști. Spre exemplu, județul Botoșani, unde, din nefericire, acum câteva săptămâni, unul dintre aceștia a decedat. La 45 de ani, un medic anestezist, prin suprasolicitare, a decedat imediat după ce a ieșit din gardă. O problemă majoră o reprezintă dezechilibrul în ceea ce privește repartiția resursei umane”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu.

La acest moment, avem 55.000 de medici, a subliniat președintele CMR.

”50% dintre acești medici se află concentrați în București, Dolj, Timiș, Cluj, Târgu Mureș și Iași. Restul județelor, 36 de județe au în jur de 38.000 de medici. Noi trebuie să facem ceva să corectăm acest dezechilibru. Trebuie să avem un minister care să construiască o strategie în domeniul resurselor umane, dar și o implicare a  comunităților locale”, a afirmat prof. dr. Daniel Coriu.

Aproape 500 de localități, fără medic de familie

Președintele CMR a atras atenția că, la acest moment, în aproape 500 de localități nu există medi de familie.

”Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pot veni cu niște facilități fiscale, dar și comunitățile respective trebuie să facă ceva pentru a atrage medici de familie. Soluții există, trebuie să fie o viziune unitară la nivelul întregii țări”, a spus președintele CMR.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii ”Impactul populațional al variantei Omicron și recuperarea Post COVID-19”, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) și postul public de televiziune.

Articolul precedentPreședintele CMR: Și personalul medical se îmbolnăvește, ceea ce înseamnă un impact direct pe actul medical
Articolul următorConf. dr. Simin Aysel Florescu, despre diferența între simptomele unei infectări cu Omicron și cele ale unei viroze de sezon