Dr. Gindrovel Dumitra: Numărul cazurilor de infectare va fi foarte mare față de valurile anterioare

0
450

Dr. Gindrovel Dumitra, secretar general Colegiul Medicilor din România, medic de familie, a declarat, joi seară, că, de regulă, cei care refuză testarea COVID sunt părinții sugarilor și ai copiilor mici.

”Nu putem să-i forțăm pe cei care refuză să se testeze. Luni am fost de gardă, am avut 12 cazuri suspecte, dintre care nouă teste, trei au refuzat testarea. Din cele nouă teste efectuate, trei au fost pozitive. De obicei refuză testarea părinții sugarilor și ai copiilor mici. În momentul în care îi spun unui părinte că ar putea fi vorba despre Covid-19, de fiecare dată reacția este: dar nu-i adevărat, este o viroză banală, așa cum au fost toate celelalte. Aceasta este cea mai mare confuzie pe care au faăcut-o pacienții în valul patru, dar o fac și acum în valul cinci, aceea de a considera simptomatologia de debut ca fiind una banală, și în niciun caz mult-temutul COVID-19. De fiecare dată explicăm acest lucru: că simptomatologia, în pirma săptămână, este aproape identică cu aceea a unei viroze banale sezoniere, nici măcar ca și gripa. Lucrurile se complică la unele persoane începând cu ziua a șasea. Totuși, față de valul patru, acum părinții vin la testare cu mai multă disponibilitate”, a precizat dr. Gindrovel Dumitra.

Totodată, dr. Gindrovel Dumitra a atras atenția că nu trebuie să luam tratamente fără indicația medicului.

”Încă avem pacienți care ne spun: nu este bine să iau și un antibioitc sau un anticoagulant? Răspunsul este categoric nu. Avem un protocol care ne spune foarte clar că, în momentul în care avem un pacient cu o formă ușoară, simptomaticele reprezintă cheia și bineînțeles monitorizarea. Adică, ceva care să ajută pacientul să remită simptomele pe care le are”, a afirmat medicul.

Boosterul ajută la obținerea unei mai mari imunități

”După administrarea celor două doze, am observat că apare o scăderea imunității produse de către anticorpi, acei soldăței care ne ajută să luptăm împotriva virusului. Orice copil sau orice persoană adultă, care are cel puțin patru luni de la administrarea dozei anterioare, este recomandat acum să se vaccineze, să primească doza booster”, a explicat medicul.

Un număr foarte mare de persoane se va infecta acum, față de valurile anterioare, a atras atenția dr. Gindrovel Dumitra.

”Este posibil să fie 50.000 sau 90.000 de cazuri zilnice de infectare. Depinde cum ne vom comporta. Valul patru a început să scadă în momentul în care oamenii au fost mult mai rezonabili cu măsurile de precauție, în momentul în care a venit acel val de vaccinări cu peste 110.000 de vaccinări pe zi. În acel moment, am început să ne încadrăm pe curba descendentă. Probabil că așa se va întâmpla și cu acest val”, a spus dr. Gindrovel Dumitra.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii ”Impactul populațional al variantei Omicron și recuperarea Post COVID-19”, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) și postul public de televiziune.

Articolul precedentConf. dr. Simin Aysel Florescu, despre diferența între simptomele unei infectări cu Omicron și cele ale unei viroze de sezon
Articolul următorDr. Cătălin Apostolescu: În România nu avem anticorpi monoclonali activi pe varianta Omicron