Conf. dr. Mihai Craiu atenționează că un copil depistat pozitiv, dar asimptomatic sau cu o formă minoră de boală, nu trebuie tratat preventiv cu nimic, potrivit protocolului Societații Italiene de Infecții Pediatrice, țara din UE cu multe cazuri de COVID-19 în rândul copiilor.

“Un copil asimptomatic după contact cu un părinte bolnav, COVID, nu primește profilactic antibiotice. Este complet interzisă administrarea de azitromicină sau altele, mai ales fără consult medical”, a precizat medicul.

Conf. dr. Mihai Craiu a spus că în ultimele zile, tot mai mulți copii sunt depistați pozitiv la COVID-19, iar marea majoritate sunt diagnosticați pentru că au o maladie severă, care impune spitalizarea.

Reputatul medic a spus că dacă în vară, “vedeam un caz pozitiv la patru-cinci zile, acum vedem unul la cateva ore”.

“Deci am reușit! Iresponsabilitatea unora, prostia altora și nerespectarea regulilor de către bună parte dintre noi ‘a împins’ infecția cu noul coronavirus și la copii. Inclusiv la cei care stau continuu acasă, având comorbidități”, a scris conf. dr. Mihai Craiu, pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii.

În aceste condiții, medicul atenționează că riscăm “să ne omorâm și copiii, nu numai bunicii” pentru că chiar dacă infecția cu SARS-CoV-2 evoluează ușor la majoritatea copiilor, cei care au comorbiditați vor fi la fel de expuși riscurilor ca și adulții ce au maladii similare.