Conf. dr. Diana Paun: Plasarea reala a pacientului in centrul sistemului de sanatate nu se poate face decat prin implicarea reala a pacientului in luarea deciziilor

0
100

Plasarea reala a pacientului in centrul sistemului de sanatate nu se poate face decat prin implicarea reala a pacientului in luarea deciziilor. Este mesajul transmis de conf. dr. Diana Paun, consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, la conferinta de lansare a proiectului “Interactiunea pacientilor cu industria farmaceutica din Romania”.

”Am amintit adesea modelul de sanatate olandez, in care pacientul intervine real in orice decizie luata la nivel politic, spre beneficiul, in primul rand al sistemului de sanatate”, a adaugat ea.

Oficialul a vorbit si despre dificultatile in ceea ce priveste accesul la medicamente al pacientilor in tara noastra. ”Accesul la medicamente al pacientilor in Romania a reprezentat si continua sa reprezinte o provocare majora. Politicile de stabilire a pretului si de rambursare sunt orientate catre furnizarea de medicamente generice, iar actualizarea listei de medicamente, asa cum stiti, este de data relativ recenta, medicamentele inovatoare fiind introduse doar in ultimii ani. Sustenabilitatea acestei masuri este pusa, insa, sub semnul intrebarii. Și ma refer, in primul rand, la intervalul de timp necesar pentru includerea noilor medicamente in lista nationala, care este mult peste media altor state. Astfel, conform Euro Health Consumer Index, aceasta este de peste 300 de zile”, a spus ea.

Diana Paun a tras un semnal de alarma: ”Medicamentele inovatoare sunt introduse, din pacate, cu dificultate, iar in acelasi timp, medicamentele generice dispar de pe piata”.

Potrivit ei, in Romania exista o lipsa de consecventa in ceea ce priveste reglementarile si politice in domeniul medicamentului.

” Romania, in ultima editie a Euro Health Consumer Index, la subcategoria Medicamente, are, din pacate, cinci dintre cei sase indicatori in asa-numita zona rosie, zona critica. Nu suntem, din pacate, intr-o pozitie foarte buna”, a afirmat consilierul de stat.

Taxa clawback este un subiect care a ocupat si continua sa ocupe agenda publica, in special in ultimii ani.

Ne confruntam, din nefericire, cu o lipsa de consecventa in ceea ce priveste reglementarile si politice in domeniul medicamentului, iar Romania, in ultima editie a Euro Health Consumer Index, la subcategoria Medicamente, are, din pacate, cinci dintre cei sase indicatori in asa-numita zona rosie, zona critica. Nu suntem, din pacate, intr-o pozitie foarte buna.

Articolul precedentDr. Vasile Cepoi: „Avem un numar redus de unitati de medicina nucleara, ceea ce face ca listele de asteptare sa fie lungi. Avem acces redus la solutii terapeutice din medicina nucleara”
Articolul următorViolenta in familie afecteaza IQ-ul copiilor inca din timpul sarcinii – studiu