Violenta in familie afecteaza IQ-ul copiilor inca din timpul sarcinii – studiu

0
50

Copiii femeilor care au raportat violenta in familie in timpul sarcinii sau in primii sase ani de viata ai copilului au o probabilitate cu aproape 50% mai mare de a avea un coeficient de inteligenta scazut la varsta de 8 ani, arata cercetarile.

Din studiul epidemiologilor de la Universitatea din Manchester, a reiesit ca 13% dintre copiii ale caror mame nu au suferit de violenta in familie au avut un IQ sub 90 la 8 ani. Daca mamele lor au fost supuse violentei fizice din partea partenerului, fie in timpul sarcinii, fie in primii sase ani de viata a copilului, numarul creste la 22,8%.

Echipa condusa de dr. Kathryn Abel de la Universitatea din Manchester arata ca sansa unui IQ scazut se ridica la 34,6% daca mama a fost expusa in mod repetat la violenta in familie. Asta inseamna ca acei copii cu mame care sunt supuse in mod repetat violentei in familie, in timpul sarcinii si primii sase ani din viata copilului, sunt aproape de trei ori mai expusi riscului sa aiba un nivel scazut al coeficientului de inteligenta la varsta de 8 ani, sustin cercetatorii, potrivit Medical Xpress.

IQ-ul scazut este definit ca un scor IQ mai mic de 90, in cazul in care un coeficient de calcul normal este considerat a fi 100.

Studiul a examinat legatura dintre violenta in familie – denumita si violenta partenerului intim (IPV) – si inteligenta copilului la varsta de 8 ani, folosind 3.997 perechi de copil-mama din cadrul Studiului longitudinal al parintilor si copiilor (ALSPAC) de la Universitatea din Bristol. Studiul, finantat de Wellcome Trust si Medical Research Council, este publicat in Wellcome Open Research.

Inteligenta copiilor a fost masurata la varsta de opt ani folosind testul IQ standard Weschler. 17,6% dintre mamele din studiu au raportat violenta emotionala si 6,8% au raportat violenta fizica.

Rezultatele nu au luat insa in considerare si alti factori de risc pentru IQ scazut, cum ar fi consumul de alcool si tutun in sarcina, depresie materna, educatie materna scazuta si dificultati financiare legate de nasterea copilului.

Dr. Hein Heuvelman, de la Universitatea din Bristol, a declarat ca „expunerea la violenta in familie este frecventa la copiii din Marea Britanie si e un factor de risc important si deseori trecut cu vederea in sansele lor din viata.” „Sprijinul real pentru femeile care sufera violenta in familie este inadecvat in unele zone si absent in altele. Interventia timpurie in aceste familii ii protejeaza pe copii de vatamari, dar poate, de asemenea, sa acorde prioritate dezvoltarii lor viitoare”, concluzioneaza cercetatorii.

Articolul precedentConf. dr. Diana Paun: Plasarea reala a pacientului in centrul sistemului de sanatate nu se poate face decat prin implicarea reala a pacientului in luarea deciziilor
Articolul următorTratamentul imediat dupa nastere imbunatateste sistemul imunitar al copiilor cu HIV – studiu