Cafeaua, consumata cu moderatie, poate reduce riscul de diabet de tip doi şi de hipertensiune – studiu

0
49

Consumul a pana la patru cesti de cafea pe zi poate reduce riscul de diabet de tip doi şi de hipertensiune, conform concluziilor unui studiu realizat de cercetatori din Spania şi Italia.
O echipa de oameni de ştiinţa de la universitaţile din Navarra, Spania, şi Catania, Italia, a identificat o ”asociere intre consumul de cafea şi o reducere a riscului de diabet de tip doi”.
De asemenea, potrivit cercetatorilor, ”consumul de cafea pe termen lung este asociat cu un risc redus de hipertensiune arteriala”, potrivit Agerpres.
Beneficiile sunt, insa, pierdute in cazul in care se consuma mai mult de patru cani de cafea pe zi.

 

Cafeaua si sindromul metabolic

Studiul sugereaza ca un consum moderat de cafea, atat cu cofeina cat şi decofeinizata, poate fi asociat cu un risc redus de sindrom metabolic.
Sindromul metabolic reprezinta o serie de afecţiuni care se manifesta adesea impreuna şi cresc riscul de diabet, accident vascular cerebral şi boli de inima. Acesta afecteaza, in medie, un adult din patru şi este descris de Sistemul Naţional de Sanatate din Marea Britanie (NHS) ca fiind ”deosebit de periculos”.
Principalele componente ale sindromului metabolic includ obezitatea, hipertensiunea arteriala, nivel ridicat de trigliceride, nivelurile scazut de colesterol HDL şi rezistenţa la insulina.
Potrivit concluziilor studiului, o asociere intre consumul de cafea şi un risc redus de obezitate este ”mai puţin clara”.
Un profesor asistent de la Universitatea din Catania, Giuseppe Grosso, care a participat la acest studiu, sugereaza in concluziile cercetarii ca polifenolii din cafea ar putea fi implicaţi in beneficiile cafelei asupra sanataţii, in special acizii fenolici şi flavonoidele.
Studiul a fost realizat independent, insa a fost comandat de Institutul pentru Informaţii Ştiinţifice despre Cafea, ai carui membri sunt şase dintre marile companii europene de cafea.

Articolul precedentDr. Vasile Cepoi: „Avem un numar redus de unitati de medicina nucleara, ceea ce face ca listele de asteptare sa fie lungi. Avem acces redus la solutii terapeutice din medicina nucleara”
Articolul următorViolenta in familie afecteaza IQ-ul copiilor inca din timpul sarcinii – studiu