Conf.Dr. Diana Loreta Păun: Este nevoie de elaborarea unui plan național de resurse umane în domeniul medical

0
287

Conf. Dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, Departamentul Sănătate Publică – Administrația Prezidențială, a declarat că sustenabilitatea dezvoltării unui stat este intrinsec legată de performanța sistemului de sănătate.

”Starea de sănătate a populației influențează în mod direct productivitatea muncii, iar un sistem de sănătate performant necesită, în primul rând, resurse umane adecvate, pentru a se asigura că toată lumea primește servicii de îngrijire adecvate”, a precizat Conf. Dr. Diana Loreta Păun.

”Comisia de nivel înalt pentru ocuparea forșei de muncă în domeniul Sănătății și creștere economică a estimat că investițiile în ocuparea forței de muncă în sănătate pot avea ca rezultat o rentabilitate de nouă ori și o creștere de până la 4% a produsului inetrn brut” , a explicat Conf. Dr. Diana Loreta Păun.

”Conform raportului Comisiei Europene, din 2019, intitulat ”Starea Sănătății în Uniunea Europeană”, în pofida creșterii de muncă în domeniul Sănătății  în decursul ultimului deceniu, sistemul de sănătate din România este afectat în continuare de un deficit important de medici și asistenți medicali. Exodul personalului din Sănătate, în special al tinerilor, rămâne una dintre principalele provocări cu care se confruntă țara noastră” a spus Conf. Dr. Diana Loreta Păun.

Conf. Dr. Diana Loreta Păun a mai subliniat că România se poziționează pe ultimul locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de personal medical la 100.000 de locuitori, în ciuda poziției fruntașe privind numărul absolvenților Facultăților de Medicină.

”An de an, România produce absolvenți pentru export, în timp ce țara noastră înregistrează deficiențe pe specialități cheie, precum ATI, Chirurgie, Pediatrie și multe alte specialități”, a mai precizat consilierul prezidențial.

”Criza COVID-19 și presiunea pe componenta ATI au reprezentat un exemplu dramatic al consecințelor vulnerabilității sistemului de sănătate și lipsei de management concret al resursei umane”, a subliniat Conf. Dr. Diana Loreta Păun.

Conf. Dr. Diana Loreta Păun a declarat că, în privința strategiilor și politicilor publice, trebuie avute în vedere, în perspectiva recalibrării:

  • elaborarea unui plan național de resurse umane în domeniul medical
  • introducerea unui sistem de evaluare a performanțelor manageriale, la toate nivelurile
  • depolitizarea managementului sistemului de sănătate
  • participarea personalului medical la programe de educație medicală continuă, asigurate de către stat, și asigurarea formării unui număr adecvat de categorii de personal pentru specialitățile deficitare și domenii de nișă

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.

Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.

Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Articolul precedentȘef Lucr. Dr. Beatrice Mahler: Avem nevoie de o legilație care să susțină angajarea mai ușoară a medicilor
Articolul următorLector Univ. Dr. Marius Ungureanu: Capacitatea unei țări de a păstra pe cei care îi formează este esențială