Lector Univ. Dr. Marius Ungureanu: Capacitatea unei țări de a păstra pe cei care îi formează este esențială

0
483

Lector Univ. Dr. Marius Ungureanu, consilier personal Ministrul Sănătății , a declarat că în momentul în care se crează politici de sănătate este important să se aibă în vedere mai multe aspecte.

”În ceea ce privește resursele umane în sănătate este nevoie de niște ingrediente pentru a avea niște politici care să dea rezultate. Avem nevoie, în primul rând de date, apoi avem nevoie de capacitate de analiză și avem nevoie de reusrse umane care să dezvolte aceste politici de resurse umane în sănătate. (…) Trebuie să conștientizăm faptul că politicile de resurse umane în sănătate sunt extrem de complexe și nu este suficientă formarea profesioniștilor, nu este suficientă formarea medicilor și a celorlalte categorii pentru că de multe ori suntem induși poate în eroare de acest argument al creșterii numărului de locuri de formare post-universitară, pentru că este la fel de importantă capacitatea unei țări de a păstra pe cei care îi formează sau de a-i atrage pe cei care deja au plecat. Și dincolo de acest lucru este foarte importantă motivarea celor care deja lucrează în sistem”, a declarat lector univ. dr. Marius Ungureanu.

În ceea ce privește solicitările de eliberare a certificatelor de conformitate de către personalul medical, dr. Marius Ungureanu a subliniat: ”Și aici vedem câteva paradoxuri. România, în comparație cu alte state membre ale UE, are un număr mai scăzut sau o densitate mai redusă de personal medical. Dar ce ne arată cifrele este că tendința numărului de solicitări de eliberare a certificatelor de conformitate este una descrescătoare. Per ansamblu, în perioada 2019-2020, Ministerul Sănătății a primit un număr de 34.994 de solicitări. Dacă ne uităm la nivelul anului 2011, au fost 5.675 de solicitări, cifră care a scăzut la aproape o treime, în anul 2020 fiind depuse 2.141 de asemenea solicitări. Nu înseamnă că stăm bine, nu înseamnă că lucrurile nu trebuie îmbunătățite pentru că dacă e să ne uităm la numărul de solicitări a celor care au făcut pregătirea în străinătate și solicită echivalarea sau recunoașterea formării cifrele sunt extrem de reduse. Avem la nivelul anului 2016 15 dosare aprobate și 52 de dosare aprobate în anul 2020. Așadar, dacă este să ne uităm la perioada 2016-2020 și să analizăm cele două elemente, numărul de solicitări de certificate de conformitate, acestea sunt în total 13.984 în timp ce doar 150 de medici care au plecat în străinătate și care și-au terminat formarea acolo au solicitat echivalarea formării lor. Așadar, avem de 93 de ori mai multe solicitare de eliberare de certificate de conformitate. Nu toate se pot materializa, dar indică o tendință de a pleca.”

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.

Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.

Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Articolul precedentConf.Dr. Diana Loreta Păun: Este nevoie de elaborarea unui plan național de resurse umane în domeniul medical
Articolul următorProf. dr. Bogdan Ovidiu Popescu: Universitățile de medicină și farmacie, pilonul educației medicale continue