Conf. dr. Adalbert Schiller: In formele avansate ale bolii cronice de rinichi, 80-85% dintre oameni vor dezvolta hipertensiune

0
87

Hipertensiunea arteriala este in stransa legatura si cu boala cronica de rinichi, multi dintre pacientii cu afectiune renala in forma severa ajungand sa dezvolte o crestere a tensiunii arteriale peste limitele normale, potrivit specialistilor.

„Pe masura ce insuficienta renala se instaleaza creste si prevalenta hipertensiunii arteriale, deci si numarul de persoane care realmente dezvolta hipertensiune. Astfel ca in formele avansate ale bolii cronice de rinichi, cand putem presupune ca s-a pierdut aproximativ 70-80% din functia renala, aproximativ 80-85% dintre oameni vor dezvolta hipertensiune arteriala”, a declarat conf. univ. dr. Adalbert Schiller, seful Clinicii de Nefrologie „Prof. dr. Constantin Zosin” din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Tmisoara, cu prilejul conferintei de presa din 18 mai 2016 de la Timisoara organizata in contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale.

in acest context, preventia joaca un rol esential si ar trebui sa inceapa chiar de la varste fragede. Astfel poate fi evitata instalarea hipertensiunii arteriale, dar si a complicatiilor bolii.

Ad in title

a€œPreventia este mult mai buna. in momentul in care bolnavul incepe sa prezinte simptome, care de altfel nu sunt multe si nici foarte specifice, ale hipertensiunii arteriale e mult prea tarziu. in mod normal, preventia ar trebui facuta la modul in care fiecare om sau fiecare familie ar trebui sa aiba un aparat de masurat tensiunea in casa. Şi atunci, o data pe luna sau de doua ori pe luna masurarea hipertensiunii arteriale ar trebui sa intre in reflex. (…) Astfel, sansa de a trata din timp hipertensiunea este mult mai buna pentru ca atunci aceasta nu se va reflecta asupra rinichiului, nu se va reflecta asupra inimii, nu se va reflecta asupra creierului. Hipertensiunea nu e vindecabila, dar este tratabila. in momentul in are aduci tensiunile in tinta, riscurile dispar. Problema este ca efortul e de foarte lunga durata. (…) Practic, acest control tensional si terapia trebuie intotdeauna adaptate astfel incat tintele sa fie atinse”, a mai subliniat conf. univ. dr. Adalbert Schiller.

Articolul precedentProf. dr. Romulus Timar: Pacientii cu hipertensiune au o incidenta a diabetului de 2-3 ori mai mare decat cei fara hipertensiune
Articolul următorOMS: Adunarea Mondiala a Sanatatii pregateste un nou Program de sanatate pentru situatii de urgenta