Compartiment de terapie intensivă pentru copii,la Satu Mare

0
276

Un compartiment de terapie intensivă pentru copii va fi construit în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare. Acesta va fi realizat printr-un proiect cu finanţare europeană care va fi implementat împreună cu Spitalul Regional pentru Copii din Mukachevo, din Ucraina. Pe lângă achiziția de aparatură medicală, proiectul prevede și schimburi de experiență între medicii dintre cele două spitale și instruirea acestora.

„La Satu Mare vor fi cumpărate cinci kit-uri de ventilaţie pentru terapia intensivă a adultului şi nou-născutului. Un kit de ventilaţie se compune din ventilator, monitor, injectomat, infuzomat, pat de reanimare special pentru pacienţii aflaţi în stare critică, echipament medical specific pentru secţia de neonatologie, incubatoare şi dispozitive în anexă pentru nou-născuţi, respectiv echipamente pentru asistenţa în regim de urgenţă a copiilor pentru camera de gardă din Tăşnad, care este punctul de urgenţă al localităţii.”, a declarant managerul SJU Satu Mare, Adrian Marc.

De altfel, conducerea spitalului consideră că, cu ajutorul acestor echipamente, poate fi crescută calitatea actului medical.

O parte din aparatura achiziționată va ajunge la Spitalul din Tășnad.
“Terapia intensivă a nou-născuţilor este un segment foarte sensibil şi, practic, este o specializare distinctă în cadrul specialităţii terapie intensivă. Acest lucru se va realiza în comun între secţia de Terapie Intensivă, respectiv secţia de Neonatologie, pentru că anumite servicii medicale pe partea de terapie intensivă se desfăşoară deja în secţia de Neonatologie, vorbim de născuţii prematuri, care sunt asistaţi pe Terapie Intensivă în acele incubatoare speciale”, a mai afirmat Marc.

În prezent, cazurile grave de nou-născuți sunt direcționate la Oradea, însă după deschiderea noii secții, bebelușii vor putea fi trataţi la Satu Mare.

„Pentru cazurile dificile şi mai grave suntem arondaţi Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea, acolo merg cu maşină de transport, cu incubator pe ambulanţă. Ne străduim foarte mult ca, prin ridicarea acestui nivel de terapie intensivă la nou-născuţi, să creştem puţin şi acreditarea spitalului pentru că este una dintre condiţiile de acreditare pe o treaptă superioară.”, a mai spus Marc.

Valoarea totală a proiectului european este de 1,1 milioane euro. Spitalului Judeţean Satu Mare îi revine o sumă de 495.000 de euro.

Articolul precedentASSMB: Cursuri de prim ajutor în școlile din București
Articolul următorVehiculele care ajută în educația medicală: pacienteza și tehnologia, spune conf. dr. Mihai Craiu