Compania Disney avertizeaza ca noul sau film din seria Star Wars ar putea declansa convulsii in cazul persoanelor cu epilepsie

0
58

Pelicula „Star Wars: The Rise of Skywalker”, ultimul film din seria Razboiul Stelelor, ar putea declansa convulsii in cazul oamenilor cu epilepsie fotosensibila, au avertizat studiourile Walt Disney.

Compania a emis o declaratie de presa prin care avertizeaza telespectatorii ca filmul contine „mai multe secvente cu imagini si lumini intermitente de lunga durata” care i-ar putea afecta pe cei cu epilepsie fotosensibila. Potrivit presei americane, Disney a sugerat cinematografelor sa posteze notificari la intrarea in cinematografe pentru a-i avertiza pe spectatori cu privire la riscuri.

Compania nu a explicat modul in care sunt utilizate efectele sau in ce scene apar.

Luminile intermitente la anumite intensitati si in anumite secvente pot declansa convulsii la aproximativ 3% dintre persoanele cu epilepsie, potrivit Epilepsy Foundation. Aceste persoane pot fi afectate de orice lumina de acest tip, de la cele ale unei masini de pompieri pana la monitorul unui computer. Epilepsia fotosensibila este mai frecventa in cazul tinerilor.

 

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, epilepsia este una dintre cele mai frecvente boli neurologice, care afecteaza aproximativ 50 de milioane de oameni in intreaga lume.

 

Avertismentul Disney nu inseamna ca iubitorii seriei „Razboiul Stelelor” care sufera de epilepsie nu pot afla cum se incheie saga. Specialistii au recomandat ca aceste persoane sa ceara unui prieten sa urmareasca filmul, iar apoi sa-l ia pe acel prieten sa vada din nou pelicula pentru a fi avertizat din timp despre scenele cu lumini intermitente.

Articolul precedentEurostat: Rata vaccinarii antigripale in Romania, mult sub media UE
Articolul următorApel pentru colaborare. Comisarul european pentru Sanatate cere ca toata lumea sa se implice in lupta impotriva cancerului