Beneficiarii transplanturilor de inima care locuiesc in regiuni cu poluare atmosferica ridicata, risc mai mare de deces

0
340

Beneficiarii transplanturilor de inima care locuiesc in zone cu un nivel ridicat de poluare a aerului au o probabilitate mai mare cu 26% de a muri din cauza unei infectii. Concluzia apartine unui studiu realizat de oamenii de stiinta americani din cadrul Universitatii Case Western Reserve din Ohio.

Acestia au urmarit evolutia a 22.000 de oameni, care au primit o inima noua intre anii 2004 si 2015. Cercetatorii au masurat nivelul de PM2.5 (un tip de poluare care este in special legata de emisiile vehiculelor) din aerul aflat in jurul domiciliilor pacientilor. Iar cei care locuiau in zone in care nivelul de poluare depaseste limitele nationale prezentau un risc mai mare de a muri in 4,8 ani de la operatie decat cei care locuiesc in zone cu aer mai curat.

 

Pacientii supusi transplantului cardiac, vulnerabili dupa operatie

 

„Expunerea pe termen lung la poluarea din aer pare sa prezinte riscuri amplificate pentru beneficiarii de transplant de inima. Am gasit o asociere intre particulele PM2.5 si mortalitate la acesti pacienti cu transplant. Avand in vedere faptul ca transplantul de organe reprezinta un cost extraordinar pentru societate, am fost interesati sa intelegem daca factorii de mediu negativi, necunoscuti anterior, au afectat negativ sansele acestor pacienti”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Sanjay Rajagopalan, ale carui descoperiri au fost publicate in Journal of the American College of Cardiology.

Beneficiarii de transplant de inima sunt vulnerabili la infectii, deoarece sistemul lor imunitar este suprimat dupa operatii pentru a reduce probabilitatea ca noul organ sa fie respins. in aceasta stare vulnerabila, pacientii expusi la o poluare ridicata a aerului sunt afectati de inflamatii, cresteri ale tensiunii arteriale si o rezistenta mai mare la insulina, scrie Daily Mail.

„Acest studiu aduce o contributie importanta capacitatii noastre de intelegere a efectelor poluarii aerului asupra sanatatii. Cercetarea a folosit o abordare simpla pentru a evalua efectele asupra sanatatii ale poluarii aerului intr-o cohorta unica de persoane aflate intr-o stare de sanatate vulnerabila. Studiul ofera dovezi interesante ca expunerea la poluarea aerului contribuie substantial la riscul de mortalitate in cazul pacientilor cu transplant cardiac”, a declarat prof. C Arden Pope III de la Brigham Young University, intr-un editorial din aceeasi revista.

Poluarea aerului a fost asociata de mult timp cu probleme de respiratie si boli de inima, iar in ultimii ani, dovezile au sugerat ca ar putea cauza, de asemenea, probleme de dezvoltare si dementa.

 

Articolul precedentEurostat: Rata vaccinarii antigripale in Romania, mult sub media UE
Articolul următorApel pentru colaborare. Comisarul european pentru Sanatate cere ca toata lumea sa se implice in lupta impotriva cancerului