Programul de vaccinare nationala, discutat de Ministerul Sanatatiisi reprezentantii medicilor de familie

0
214

imbunatatirea activitatii de vaccinare in cadrul cabinetelor medicilor de familie, dar si cresterea finantarii pentru acest sector au fost printre subiectele discutate de Victor Costache, ministrul Sanatatii, si Adela Cojan, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu reprezentantii medicilor de familie. La discutii au participat echipele de conducere ale Societatii Nationale de Medicina de Familie, Asociatiei Romane de Educatie Pediatrica in Medicina de Familie, Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie si Federatiei Nationala a Patronatelor din Medicina de Familie.

La intalnire, ministrul Costache a asigurat medicii de familie ca viitoarele campanii de vaccinare, dar si de informare si educare a populatiei pentru vaccinare vor fi realizate in comun.

„La inceputul lunii ianuarie ne vom intalni, din nou, si vom stabili impreuna necesarul de vaccin gripal care se va achizitiona, calendarul de aprovizionare si toate detaliile necesare pentru derularea camaniei de vaccinare grauita antigripala, dar si pentru imbunatatirea acoperirii vaccinale in cadrul calendarului de vaccinare. Am cerut ca anul viitor sa nu se mai repete situatia ultimilor ani in care au existat disfunctionalitati frecvente in aprovizionare si sincope in derularea campaniei de vaccinare antigripala. Vom incepe din prima luna a anului sa organizam campania de vaccinare antigripala, impreuna cu toti cei implicati”,  a declarat ministrul Sanatatii.

Echipa Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a mai discutat cu medicii de familie si despre renuntarea la protocoalele de prescriere a anumitor medicamente care limiteaza practica medicala in asigurarea tratamentului pentru pacienţii cronici sau despre masurile de debirocratizare a activitaţii in cabinetul medicului de familie.

„Sunt multe probleme care au ramas nerezolvate in acest domeniu si pentru care trebuie sa gasim masuri de remediere. Exista toata deschiderea si procuparea actualei echipe, a mea personal,  de a dezvolta medicina de familie. Urmarim cresterea finantarii pentru acest sector si am identificat deja fonduri externe, atat prin Banca Mondiala, cat si fonduri europene nerambursabile prin care vom suplimenta bugetul destinat medicinei de familie. Mai mult, impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene vom lansa Programul Operational pentru Sanatate in care vor exista multe proiecte destinate domeniului. Vom lucra impreuna cu reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene si cei ai medicilor de familie pentru finalizarea elaborarii acestor programe necesare mediciniei de familie”, a adaugat Victor Costache.

Articolul precedentEurostat: Rata vaccinarii antigripale in Romania, mult sub media UE
Articolul următorApel pentru colaborare. Comisarul european pentru Sanatate cere ca toata lumea sa se implice in lupta impotriva cancerului