Combinatie de gene care influenteaza dezvoltarea gripei

0
178

Medicii specialisti au identificat o serie de gene care cresc de opt ori probabilitatea ca anumiti bolnavi sa sufere un timp mai indelungat si sa prezinte simptome mai severe de gripa.

A fost efectuat si un studiu in urma caruia s-a ajuns la concluzia ca, gravitatea unei boli este influentata, in mare parte de gene. Studiul a analizat diferentele dintre raspunsurile sistemului imunitar, pe un esantion de 300 de persoane care sufereau de mononucleoza infectioasa, de febra provocata de virusul Ross River si febra Q. Aproximativ 28% dintre pacienti au prezentat simptome severe si au avut nevoie de o perioada lunga de timp pentru a se vindeca, iar 18% au prezentat o combinatie de gene puternice, care i-au protejat de aceste maladii.

Aceasta descoperire ar putea ajuta la identificarea persoanelor vulnerabile in fata gripei si a celorlalte boli virale, pentru a li se administra o terapie preventiva, un tratament individualizat in cazul izbucnirii unei epidemii. Astfel, persoanele cu gene puternice, imune in fata actiunii virusurilor, ar putea fi identificate si scoase de pe listele programelor de vaccinare.

Studiile au aratat ca, doar un mic grup de persoane prezinta o anumita combinatie de gene care produce o rezistenta crescuta in fata gripei si contribuie la vindecarea mai rapida a pacientilor.

Combinatia de gene poate explica motivul pentru care unele persoane isi revin foarte repede dupa ce s-au imbolnavit de gripa, iar altele se lupta cu virusul timp de cateva saptamani.

Articolul precedentDirectorul Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor – ales prin concurs
Articolul următorPersonalitatile medicale, premiate la Gala SanatateaTV!