Colegiul Pacientilor din Romania: Utilizarea excesiva de antibiotice in mod nejustificat, o crima impotriva umanitatii

0
308

Utilizarea in exces a antibioticelor de ultima generatie in mod nejustificat, fara efectuarea de analize de laborator care sa dovedeasca necesitatea si eficienta tratamentului, reprezinta o crima impotriva umanitatii si o deturnare de fonduri de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin recomandarea nejustificata de medicamente, atrage atentia Colegiul Pacientilor din Romania, intr-un comunicat de presa.

Cauzele care au dus la aparitia acestei situatii sunt, potrivit documentului, inexistenta unui sistem de sanatate eficient, slaba constientizare a problemei in randul personalului medical, dar si lipsa de informare a populatiei.

Astfel, Colegiul Pacientilor cere Ministerului Sanatatii si CNAS sa ia urmatoarele masuri: eliminarea restrictiilor de plafon pentru testarile bacteriologice si analize de laborator, cu efect imediat; crearea de urgenta a unui sistem de raportare a rezistentei la antibiotice la nivel national pe modelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dar si raportarea datelor in sistemul GLASS (Global Antimicrobial Resistance Surveillance System) al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

in acest context, reprezentantii Colegiului amintesc ca OMS a emis un avertisment global privind implementarea unor masuri urgente de control al rezistentei microbiene.

Potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in randul pacientilor suspecti de infectii in sange, proportia bacteriilor rezistente la cel putin unul dintre cele mai comune antibiotice ajunge pana la 82%, se mai arata in comunicatul de presa.

in Romania, potrivit estimarilor Colegiului Pacientilor, peste 50% dintre antibioticele utilizate nu sunt recomandate in baza unor analize microbiologice care sa dovedeasca necesitatea sau eficienta acelui tratament.

Astfel, Colegiul Pacientilor cere autoritatilor sa aiba in vedere implementarea urgenta a unui plan national de masuri, cu obiective si termene precise, deoarece aceasta situatie reprezinta una dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii publice, se mai arata in comunicatul de presa.

Articolul precedentMembru al Confederatiei Sindicale Meridian, in stop cardiac in timpul unei intalniri la Ministerul Sanatatii
Articolul următorComisia Europeana a aprobat un nou medicament pentru tratarea unei forme rare si agresive de cancer de piele