Colegiul Medicilor Tulcea: „Majoritatea medicilor din județ deservesc populaţia din 2-3 localităţi”

0
620

Colegiul Medicilor Tulcea (CMT) precizează, într-un recent comunicat, faptul că situația medicilor de familie din județ se află într-0 situație critică din punct de vedere al reprezentării la numărul populației iar limitările bugetare ar putea avea consecințe grave asupra sănătății asiguraților:

„CMT a luat act de resursele bugetare limitate pentru asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate care va avea consecinţe grave asupra nevoilor de asistenţă medicală ale populaţiei în anul 2024.

Această scădere a veniturilor s-a făcut de CNAS fără consultarea partenerilor instituţionali, Colegiul Medicilor afirmându-şi disponibilitatea de a participa la dezbaterile organizate pentru identificarea de soluţii care să dezamorseze situaţia actuală.

Pentru judeţul Tulcea, datorită numărului mic de medici de familie şi medici specialişti situaţia este şi mai dificilă.

Din cei 133 medici de familie necesari asigurării asistenţei medicale în Judeţul Tulcea, în prezent avem 77 medici, astfel încât un medic de familie are o capitaţie mult mai mare decât cei 2.200 pacienţi, conform prevederilor actuale.

În acestă situaţie, medicul de familie cu o capitaţie mai mare de 2.200 pacienţi va fi depunctat, deci muncă mai multă şi bani mai puţini pentru majoritatea medicilor din Jud. Tulcea care deservesc populaţia din 2-3 localităţi.

De neadmis este şi anularea indemnizaţiei pentru condiţiile deosebite de muncă de care beneficiază medicii din Delta Dunării, iar în urma discuţiilor deja purtate pe acestă temă, am înţeles că este o greşeală de redactare ce va fi corectată.

Scăderea valorii punctului atât în medicina de familie cât şi în cea de specialitate în condiţiile în care salariile, preţul utilităţilor, al materialelor sanitare, al obligaţiilor căre bugetul consolidate al statului au crescut, va determina o scădere a calităţii actului medical.

Împovărat cu multă birocraţie, de un SIUI imperfect şi supraaglomerat ca număr de consultaţii, medicul de familie din Judeţul Tulcea face faţă cu greu sarcinilor care-i revin.

Suma de 45 de lei pentru o consultaţie care presupune, pe lângă actul medical, prescripţia pentru medicamente, scrisoare medicală, înregistrare în SIUI este insuficientă şi va creşte migraţia medicilor către privat.

Ne-a bucurat hotărârea M.S. de a debloca angajările în sistemul sanitar. Tulcea a solicitat 35 de medici specialişti, dar rămâne de văzut câţi dintre aceştia vor veni la Tulcea.

Judeţele care nu sunt Centre Universitare au o slabă acoperire a reţelei medicale de specialitate şi este cunoscut faptul că în ultimul timp, pentru a atrage medici specialişti, comunităţile locale suplimentează din veniturile proprii remuneraţia medicilor.

Considerăm că dialogul CNAS cu organizaţiile profesionale ale medicilor, cu CMR în primul rând, ar putea debloca situaţia şi ar putea face o analiză pertinentă a ceea ce înseamnă în prezent asistenţa medicală a populaţiei României, astfel încât sănătatea să nu fie” ruda săracă” a bugetului acestei ţări” – transmit reprezentanții organizației profesionale.

Articolul precedentOMS: Apel de urgență – 1,5 miliarde USD, bani necesari pentru urgențele cheie în 2024
Articolul următorINSP: Cancerul de col uterin poate fi vindecat dacă este depistat timpuriu. Testele sunt gratuite