INSP: Cancerul de col uterin poate fi vindecat dacă este depistat timpuriu. Testele sunt gratuite

0
317
Cancerul de col uterin este o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare și screening și poate fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată corespunzător – atenționează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Screeningul reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (25 – 64 ani), pentru a depista dacă au leziuni precanceroase; dacă sunt depistate leziuni precanceroase, acestea pot fi tratate şi nu vor mai evolua, prevenind astfel apariția cancerului de col uterin – se menționează într-o informare.
Testul Babeș-Papanicolau este o investigație simplă, nedureroasă și rapidă de care puteți beneficia gratuit: discutați cu medicul dumneavoastră de familie pentru informații suplimentare, sfătuiesc autoritățile.
Astfel, recomandările europene pentru screening sunt:
  • Testare Babeş Papanicolau la femei între 25-29 ani
  • Testare HPV la femei între 30- 64 ani
  • Testare efectuată o dată la fiecare 5 ani
În România, testul Babeș-Papanicolaou se poate face gratuit, prin intermediul Subprogramului de screening organizat pe baze populaționale pentru cancerul de col uterin, finanțat de Ministerul Sănătății și din fonduri externe.
Beneficiarii programului sunt:
  • femeile în vârstă de 25 – 64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat, care îndeplinesc următoarele condiţii:
  • nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin;
  • sunt asimptomatice;
  • nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Ianuarie: Luna Conștientizării Cancerului de Col Uterin

„În această lună specială, ne unim pentru a aduce în prim-plan o cauză deosebit de importantă – lupta împotriva cancerului de col uterin. Acest mesaj nu este doar despre o problemă de sănătate, ci și despre informare, educare și prevenție” – atenționează Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca.
Cancerul de col uterin poate afecta pe oricine, dar informația este cheia prevenirii susțin reprezentanții instituției care îndeamnă la difuzarea cunoștințelor și resurselor disponibile, astfel ca fiecare femeie să înțeleagă importanța testărilor regulate și vaccinării împotriva HPV. Cu cât suntem mai bine informați, cu atât avem mai mult control asupra propriei sănătăți.
Dacă știm pe cineva care a fost afectat de cancerul de col uterin, oferim sprijinul nostru necondiționat. Empatia și susținerea pot face o diferență semnificativă în viața cuiva care trece prin această experiență dificilă. Fiecare gest de încurajare contează.
Împreună, putem face această lume mai informată și mai conștientă în lupta împotriva cancerului de col uterin. Cu fiecare acțiune și cu fiecare cuvânt, contribuim la schimbarea vieților și la crearea unui viitor mai sănătos pentru toate” – sfătuiesc medicii clujeni.

INSP: România, cea mai ridicată mortalitate prin cancer de col uterin la nivel european. În România au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti-HPV

Cancerul de col uterin, o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare și screening. De-asemenea, poate fi vindecată dacă este depistată cât mai devreme și tratată corespunzător – atenționează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Potrivit instituței, cancerul de col uterin rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauze de deces prin cancer la femeile de pe tot globul: la nivel european, incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin au scăzut foarte mult dar România continuă însă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin la nivel european.

INSP: Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt cauzate de infecția cu HPV

Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV), un virus care infectează epiderma și mucoasele.
Astfel, vaccinarea anti HPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva displaziei de col uterin, cancerului de col uterin (atât faţă de carcinomul cu celule scuamoase, cât şi faţă de adenocarcinom), dar poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian.

În România au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV

Începând cu luna decembrie a anului 2023, în România au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 ani, şi compensarea 50% în cazul femeilor cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.
„Vaccinarea anti HPV este aproape 100% eficace în prevenirea majorității infecțiilor care produc leziunile colului uterin” – subliniază INSP.
Articolul precedentColegiul Medicilor Tulcea: „Majoritatea medicilor din județ deservesc populaţia din 2-3 localităţi”
Articolul următorSJU Sfântu Gheorghe: Care sunt semnele autismului la copii