INSP: România, cea mai ridicată mortalitate prin cancer de col uterin la nivel european. În România au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti-HPV

0
304
Cancerul de col uterin, o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare și screening. De-asemenea, poate fi vindecată dacă este depistată cât mai devreme și tratată corespunzător – atenționează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Potrivit instituței, cancerul de col uterin rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauze de deces prin cancer la femeile de pe tot globul: la nivel european, incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin au scăzut foarte mult dar România continuă însă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin la nivel european.

INSP: Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt cauzate de infecția cu HPV

Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV), un virus care infectează epiderma și mucoasele.
Astfel, vaccinarea anti HPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva displaziei de col uterin, cancerului de col uterin (atât faţă de carcinomul cu celule scuamoase, cât şi faţă de adenocarcinom), dar poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian.

În România au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV

Începând cu luna decembrie a anului 2023, în România au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 ani, şi compensarea 50% în cazul femeilor cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.
„Vaccinarea anti HPV este aproape 100% eficace în prevenirea majorității infecțiilor care produc leziunile colului uterin” – subliniază INSP.
Articolul precedentDr. Radu Dragomir: Exercițiile regulate pot aduce numeroase beneficii pacienților oncologici
Articolul următorSTS: 22 de apeluri pe minut, la nivel naţional, la primele ore din 2024. Folosirea petardelor – haos, distrugeri și răniri în țară