OMS: Apel de urgență – 1,5 miliarde USD, bani necesari pentru urgențele cheie în 2024

0
430

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat, la începutul acestei săptămâni, un apel pentru strângerea sumei de 1,5 miliarde de dolari pentru a proteja sănătatea celor mai vulnerabile populații ce se situează în 41 de situații de urgență, de pe tot globul, în 2024.

Apelul acoperă situațiile de urgență care necesită cel mai înalt nivel de răspuns din partea OMS, cu scopul de a ajunge la peste 87 de milioane de oameni, fiind este emis într-un context de factori complecși care traversează crizele de conflict, schimbările climatice și instabilitatea economică, ori continuă să alimenteze strămutarea, foamea, inegalitatea.

„Pentru cei care se confruntă cu situații de urgență, întreruperile serviciilor de sănătate esențiale înseamnă adesea diferența dintre viață și moarte. De la mamele care nasc în timpul conflictelor, până la ajutorul copiilor mici din regiunile afectate de secetă, până la cele care primesc tratament pentru cancer sau dializă, asistența medicală salvează vieți. Serviciile de îngrijire a sănătății sunt, de asemenea, esențiale pentru a întrerupe ciclul care prea adesea lasă comunitățile într-o stare periculoasă și depind de mai multă asistență de urgență”, a transmis directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit OMS, sprijinul în 2024 va permite îngrijiri medicale salvatoare de vieți, distribuirea de materiale și echipamente de sănătate esențiale, împreună cu întreținerea serviciilor de sănătate esențiale pentru a asigura îngrijirea continuă:

„Finanțarea sprijină accesul direct la îngrijirea sănătății pentru comunitățile din zonele greu accesibile, în parteneriate cu organizațiile locale și un răspuns eficient pentru a monitoriza, a partaja informații și a documenta focarele și atacurile asupra lucrătorilor din domeniul sănătății. Alte acțiuni importante sunt menținerea sistemelor de îngrijire a sănătății existente și construirea rezistenței împotriva amenințărilor viitoare” precizează organizația.

OMS: „Apelul subliniază valoarea pozitivă a finanțării pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi umanitare: Fiecare dolar investit în OMS oferă o rentabilitate a investiției de cel puțin 35 USD”
Reprezennații OMS menționează că finanțarea va merge către Regiunea Africană, cu 334 milioane USD; Regiunea Estul Mediteranei, cu 705 milioane USD; regiunea europeană, cu 183 milioane USD; Regiunea Pacificului de Vest, cu 15,2 milioane USD; Regiunea Asia de Sud-Est, cu 49 milioane USD; și Regiunea Americi, cu 131 milioane USD.

„Cu sprijinul donatorilor, vom salva vieți, vom răspunde nevoilor critice de sănătate pentru cei mai vulnerabili și vom ajuta comunitățile să iasă din crize cu o capacitate mai mare de a aborda amenințările viitoare pentru sănătate. OMS apreciază tot sprijinul primit în 2023, care ne-a permis să asistăm milioane de oameni. Pe măsură ce intrăm în 2024, solidaritatea și sprijinul comunității internaționale sunt necesare mai mult ca niciodată”, a adăugat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Articolul precedentPeste 3.000 de pacienţi din Ucraina, primiți în spitalele statelor membre UE
Articolul următorColegiul Medicilor Tulcea: „Majoritatea medicilor din județ deservesc populaţia din 2-3 localităţi”