Colegiul Medicilor contesta ancheta efectuata de catre MS in cazul de la Slatina!

0
225

Reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania contesta ancheta efectuata de catre Ministerul Sanatatii in cazul barbatului decedat la Spitalul din Slatina. Acestia au hotarat demararea unei anchete duble care vizeaza atat stabilirea circumstantelor in care s-a produs incidentul cat si modul in care Ministerul Sanatatii a realizat cercetarile.

„Ancheta va fi dubla, atat cu privire la greseli dar si referitor la cum s-au respectat drepturile in ancheta realizata de Ministerul Sanatatii. O astfel de ancheta nu se poate face in doua ore. Romania este o tara democratica in care exista legi care trebuie respectate, iar anchetele facute la doua noaptea cu reflector in ochi nu aduc nimic bun in sistemul sanitar”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Mai mult, presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae, spune ca juristii Colegiului analizeaza ce legi au fost incalcate in ancheta Ministerului, urmand ca in functie de rezultatele obtinute, sa fie sesizate organele in drept si organismele internationale. a€œVom sesiza organele in drept si organismele internationale cu privire la incalcarea drepturilor omului si legile in vigoare in ancheta desfasurata de catre organele administrative. Vom trimite materialele tuturor colegiilor medicilor din Uniunea Europeana pentru a-si exprima opinia. Noi avem aceasi disponibilitate de a colabora cu toate institutiile pentru a asigura o calitate crescuta serviciilor si actelor medicale. Ne asumam responsabilitatea pentru deficientele din activitatea Colegiului dar solicitam ca si celelalte institutii sa-si asume responsabilitatea ce le apartine”, a incheiat Astarastoae.

Pe de alta parte, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, sustine ca ancheta a respectat procedurile legale si ca masurile luate sunt corecte. De aceeasi parere este si subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat. „Colegiul Medicilor ar trebui sa fie aparatorul profesiei de medic si nu a medicilor care nu inteleg sa isi practice profesia responsabil”, a declarat ministrul Sanatatii Ion Bazac.

Dupa efectuarea audierilor, ministrul Bazac a decis eliberarea din functie a directorului executiv al DSP Olt, a managerului Spitalului Judetean de Urgenta Olt, a directorului medical al spitalului, a medicilor de garda si a asistentei sefe de tura.

Unitatea de primiri urgente din Slatina a fost trecuta, temporar, in subordinea departamentului similar de la Craiova. Ministrul Sanatatii a anuntat, totodata, verificarea intregii activitati a spitalului.

Unele dintre cadrele medicale demise ameninta ca vor contesta decizia ministrului Bazac in instanta.

Medicii legisti care au efectuat autopsia au stabilit ca barbatul in varsta de 62 de ani a decedat in urma unui infarct. Bolnavul a murit dupa ce a fost plimbat timp de patru ore de la o sectie la alta, fara ca vreun doctor sa ii acorde primul ajutor. Dincolo de refuzul de a trata bolnavul, medicii slatineni mai sunt acuzati si de faptul ca au modificat fisa medicala a pacientului.

Articolul precedentSanctiuni drastice la Spitalul Judetean Slatina!
Articolul următorTraian Basescu: Am simtit pe pielea mea neregulile sistemului sanitar!