CNAS are in vedere un Subprogram de Oncologie Pediatrica

0
44

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) are in vedere demararea unui Subprogram de Oncologie Pediatrica in cadrul Programului National de Oncologie. Anuntul a fost facut de presedintele institutiei, Vasile Ciurchea, prezent la Conferinta Nationala dedicata problematicii cancerului la copii si tineri, organizata de Asociatia P.A.V.E.L.

„(…) Sigur ca ne gandim si incercam sa creionam un subprogram, in cadrul Programului de Oncologie, dedicat oncologiei pediatrice. Urmeaza ca in perioada imediat urmatoare sa discutam cu specialistii. Doar ca la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu cred ca stim noi tot ce trebuie facut si atunci va trebui sa ne asezam la masa cu specialistii din domeniu, cu psihologii, cu absolut toti cei care pot sa contribuie cu ceva la acest subprogram. Şi asta ca sa putem oferi absolut tot substratul de care are nevoie acest program, nu doar in a aloca niste sume”, a declarat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

De altfel, presedintele CNAS a punctat si nevoia introducerii de noi tratamente pentru terapia oncologica, precum si necesitatea unor fonduri suplimentare pentru ingrijirea pacientilor cu cancer.

„S-au introdus molecule noi in oncologie, se vor mai introduce si altele. Tocmai au fost la Agentia Nationala a Medicamentului cateva zile de analize pentru moleculele care nu primisera acceptul de intrare pe lista. Au fost legate de contestatii, s-au analizat si o sa intre. (…) Cu siguranta trebuie mult mai multi bani, dar extrem de important este si cum ii folosim”, a mai adaugat Vasile Ciurchea.

Pe langa fondurile necesare unei ingrijiri de calitate, un alt aspect extrem de important care trebuie aplicat tot mai mult in tratamentul pacientului cu cancer este abordarea multidisciplinara.

„Pacientul oncologic nu se trateaza decat daca invatam cu totii ca trebuie o echipa multidisciplinara. Pana acum cativa ani nu exista comunicare intre institute. Acum exista o colaborare foarte buna si exista progres si exista cazuri medicale rezolvate. (…) Copilul oncologic se poate trata. Vreau sa plecam de la premisa aceasta, cum ca ne putem trata copiii. Ni-i putem trata si ii putem salva. Dar asta nu se face decat cu munca de Sisif, cu o echipa multidisciplinara imensa, cu forte imense si cu recunoasterea tuturor neajunsurilor. Daca noi ni le recunoastem si daca noi vedem care sunt punctele slabe si avem curaj sa le punctam si sa luptam pentru ele, atunci vom avea succes”, a mentionat conf. univ. dr. Carmen ORBAN, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Articolul precedentParintii copiilor bolnavi de cancer cer sanse egale la tratament si echipe multidisciplinare in centrele oncologice
Articolul următorDurerile de cap – afectiune minora sau motiv de ingrijorare?