Cercetatorii japonezi au creat celule stem pe baza unui dinte

0
144

Cercetatorii japonezi au anuntat ca au reusit sa creeze, pe baza unui dinte scos, celule stem apropiate de celulele embrionare si deci susceptibile sa participe la reconstructia diverselor organe umane afectate de o boala.

Acest nou progres sporeste sperantele privind utilizarea pe viitor a celulelor stem in medicina fara sa fie extrase din embrioni umani. Aceasta va permite inlaturarea problemei etice ridicata de conservarea si utilizarea directa a celulelor embrionare.

O echipa de la Institutul public japonez pentru stiinte si tehnologii avansate (AIST) a reusit sa genereze in cateva zile celule stem numite pluripotente induse (iPS), pe baza materialului prelevat de la o masea de minte, scoasa de la un copil de 10 ani.

Celulele sursa, conservate la frig timp de trei ani, apoi decongelate, au fost reprogramate in celule capabile sa se diferentieze apoi pentru a reconstitui orice parte a corpului uman.

„in crearea celulelor iPS, varsta sursei prelevarii si natura sa sunt factori importanti”, au explicat cercetatorii in prezentarea lucrarilor.

„Daca sunt prelevate celule de pe o structura tanara”, este posibila conservarea lor mai mult timp si reprogramarea in celule iPS, iar „aceasta va permite ulterior tratarea aceleiasi persoane pe baza propriilor celule nediferentiate”, au subliniat ei.

Celulele iPS create astfel sunt in realitate aproape revenite la stadiul embrionar (nediferentiat).

Japonia este foarte implicata in acest tip de cercetare, care constituie o miza majora. in ultimii ani, o echipa condusa de profesorul Shinya Yamanaka de la Universitatea din Kyoto (vest), a reusit prima sa reprogrameze celule ale pielii in celule stem pluripotente induse (iPS).

in orice caz, rezultatele sunt inca insuficiente pentru a permite o utilizare medicala, trebuind sa fie verificate riscurile, sa fie dezvoltate tehnici si sa se elaboreze dispozitive terapeutice.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentMedici straini, interesati sa lucreze la IBCvT Targu Mures
Articolul următorAtentie la medicamentele antipsihotice