Egipt: sindicatul medicilor interzice transplantul de organe intre crestini si musulmani

0
232

Sindicatul Medicilor egipteni a interzis transplantul de organe intre crestini si musulmani, o decizie care a provocat iritarea, atat a bisericilor cat si a moscheilor. „Toti avem acelasi sange egiptean, iar daca motivul este de a interzice traficul de organe, il respingem pentru ca se poate intampla si intre adeptii aceleiasi religii”, a declarat episcopul Marcos, purtator de cuvant al bisericii copte.

Pentru episcopul Marcos, decizia sindicatului este „foarte grava”, deoarece poate duce la alti pasi, precum interzicerea donarilor de sange intre crestini si musulmani, sau sa impiedice un medic sa examineze un bolnav de religie diferita. „Ne este teama ca pe viitor vor exista spitale separate pentru crestini si pentru musulmani”, a spus episcopul, vorbind despre preocuparea bisericii sale, a carei comunitate reprezinta 10% dintr-o populatie cu peste 76 de milioane de locuitori.

Potrivit noilor instructiuni ale Sindicatului Medicilor – dominat de gruparea islamista Fratii Musulmani – orice specialist care incalca aceasta norma si permite acest tip de operatii va fi interogat si pedepsit. „Intentia este de a-i proteja pe musulmanii saraci de crestinii bogati care cumpara organe si invers”, a explicat directorul Sindicatului Medicilor, Hamdi El Sayed. in opinia lui, interdictia are drept scop „sa impiedice orice tentativa de a-i insela pe bolnavi si a le fura organele, mai ales daca se intampla intre crestini si musulmani, pentru ca, in acest caz, ar deschide portile unei crize intre ambele comunitati”.

Totusi, in opinia unor clerici musulmani „ulema” din cadrul institutiei Al Azhar, cea mai prestigioasa din lumea araba, noua masura va incita tensiunea religioasa. Abel Moti Bayumi, membru al Centrului de Studii Islamice din Al Azhar, a asigurat ca aceasta interdictie „va instiga la discriminarea intre musulmani si crestinii care traiesc in aceeasi tara. Atat biserica crestina cat si moscheea musulmana au deplans faptul ca sindicatul a luat aceasta masura sa fie consultate ambele institutii, intr-o tara unde convietuirea intre crestinii si musulmanii este tot mai fragila.

Pe de alta parte, sindicatul nu a asteptat sa se incheie actualele discutii din Parlament asupra unei noi legi care sa reglementeze donarile de organe si sa penalizeze traficul. „Daca sindicatul nu anuleaza masura, vor exista si mai multe conflicte intre crestini si musulmanii”, au avertizat expertii. in timpul anilor ‘ 90, Egiptul a fost scenariul unui val de violenta incurajata de grupuri islamiste precum Gamaa al Islamiya si Jihad, care s-a soldat cu moartea a 1.300 de persoane, intre care zeci de copti, mai ales in provinciile de sud. Şi mai recent au avut loc confruntari sectare, cel mai grav cel inregistrat in iunie, la manastirea Abu Fana, cand sapte calugari au fost raniti intr-un atac al musulmanilor.

Confruntarile sectare sunt urmarite cu ingrijorare de guvernul egiptean care face eforturi pentru a inlocui ura, neincrederea si violenta cu o cultura a coexistentei si a tolerantei.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentMedici straini, interesati sa lucreze la IBCvT Targu Mures
Articolul următorAtentie la medicamentele antipsihotice