Cercetatorii au descoperit un medicament care ar putea preveni extinderea cancerului de prostata

0
372

Cercetatorii de la Universitatea York, din Marea Britanie, au descoperit ca un medicament folosit in tratarea astmului alergic poate impiedica extinderea cancerului de prostata catre alte organe. Descoperirea a fost publicata in jurnalul Oncogenesis.

Oamenii de stiinta au descoperit ca o proteina din maduva osoasa functioneaza ca „o statie de andocare magnetica” pentru celule care provoaca aparitia cancerului de prostata, ajutandu-le sa se dezvolte si sa se raspandeasca inafara prostatei.

Odata cu aceasta descoperire, cercetatorii au gasit si modalitatea prin care pot impiedica raspandirea acestora: este vorba de utilizarea unui medicament non-toxic, care a mai fost testat pentru tratarea astmului alergic.

Potrivit cercetatorilor, substanta blocheaza capacitatea de inmultire a celulelor canceroase. Acest lucru inseamna ca, pe viitor, medicamentul poate fi folosit pentru a incetini raspandirea cancerului sau pentru a contribui la anihilarea celulelor canceroase dupa curele de chimioterapiei.

„stim ca medicamentul are efect asupra celulelor umane, acum insa trebuie sa gasim doza optima pentru pacienti si sa ne dam seama daca acesta ofera oamenilor mai mult timp pentru a se lupta cu boala sau daca poate chiar stopa extinderea canerului”, a spus profesorul Norman Maitland, seful catedrei de biologie moleculara din cadrul Universitatii York.

Potrivit acestuia, in viitorul apropiat specialistii vor incepe testele clinice, descoperirea fiind un pas extrem de important in combaterea cancerului de prostata si reducerea numarului de decese cauzate de aceasta boala.

Conform datelor existente, aproape 80% dintre barbatii care au cancer de prostata in stadiul avansat dezvolta tumori osoase, care, in cele mai multe cazuri, se dovedesc fatale.

Anual, in Romania, cancerul de prostata omoara peste 2000 de barbati, arata statisticile GLOBOCAN, in timp ce la nivel mondial, aproape 307.500 de barbati isi pierd viata din cauza acestei boli.

Articolul precedent22 Septembrie, Ziua Mondiala a Leucemiei Mieloide Cronice
Articolul următorMedicii de la Maternitatea Cantacuzino au primit un incubator ultraperformant