Cercetatorii au descoperit o noua familie de antibiotice in mostre de sol

0
350

O echipa de cercetatori americani a descoperit in mostre de sol o noua familie de antibiotice. Potrivit specialistilor, compusii naturali ar putea fi utilizati pentru combaterea unor infectii rezistente la tratament. Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista de specialitate Nature Microbiology.

Potrivit oamenilor de stiinta, malacidinele descoperite in sol au anihilat cateva bacterii rezistente la antibiotice, intre care stafilococul auriu.

Cercetatorii au explicat ca in pamant exista milioane de micro-organisme care produc numerosi compusi naturali cu potential terapeutic, inclusiv noi antibiotice.

Pentru realizarea studiului, specialistii au analizat peste o mie de mostre de pamant colectate de pe teritoriul Statelor Unite. Compusii naturali au fost testati pe soareci infectati cu stafilococul auriu, iar rezultatele au fost imbucuratoare, infectiile cutanate cu aceasta bacterie fiind eliminate.

Oamenii de stiinta spera ca descoperirea lor va pava calea dezvoltarii unor noi antibiotice pentru bacteriile rezistente la tratament.

„Este imposibil de spus cand, sau daca, descoperirea unui antibiotic in prima etapa, cum este cazul malacidinelor, va avansa pana la testele clinice. Este un drum lung si anevoios de la descoperirea initiala a unui antibiotic pana la entitatea utilizata clinic”, a explicat coordonatorul studiului, Sean Brady.

Potrivit specialistilor, bacteriile rezistente la antibiotice reprezinta una dintre cele mai mari amenintari pentru sanatatea globala. Statisticile arata ca, anual, 700 de mii de persoane mor din cauza infectiilor rezistente la tratament.

Articolul precedentColegiul Pacientilor din Romania: Utilizarea excesiva de antibiotice in mod nejustificat, o crima impotriva umanitatii
Articolul următorSorina Pintea, despre Spitalul de Arsi: „Vor exista masuri administrative, dar cel mai important e ca spitalul sa functioneze”