Cele mai noi tehnici de tratament ale afectiunilor picioarelor la persoanele cu diabet, aduse in prim plan in cadrul celei de-a IV-a editii a Workshop-ului „Ischemia critica a membrelor la pacientii cu diabet – abordari endovasculare” de la Suceava

0
51

Cea de-a IV-a editie a Workshop-ului „Ischemia critica a membrelor la pacientii cu diabet – abordari endovasculare” s-a desfasurat in perioada 16-17 noiembrie 2017 la Suceava. Evenimentul a fost organizat de Asociatia de Podiatrie, sub coordonarea stiintifica a dr. Mihai Creteanu Jr., Coordonatorul Departamentul Angiograf din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou” Suceava,si s-a desfasurat in sala de conferinte a unitatii medicale.

Printre invitati s-au regasit specialisti cu o vasta experienta in domeniul radiologiei interventionale atat din Romania, cat si din strainatate. Specialistii au adus in atentia participantilor aspecte esentiale cu privire la persoana cu diabet si picior diabetic, terapiile hibrid, chirurgia arteriopatiei diabetice, tratamentul endovascular, necesitatea echipei multidisciplinare, educatia in ingrijirea piciorului diabetic, dar si la alte elemente importante legate de diagnosticul si tratamentul piciorului diabetic.

„Ce am reusit sa facem in acesti patru ani la Suceava a fost sa cream o echipa si contactul 24 din 24 de ore . Cum? in jurul piciorului persoanei cu diabet, a acelui pacient in jurul caruia se afla atat diabetologul, chirurgul vascular, neurologul sau nefrologul, asistenta de diabet, ortopedul, podiatrul si radiologul interventionist. (…) in acest moment primim pacienti nu numai din oras sau din judet, ci avem pacienti si din alte centre. Am obtinut o schimbare in calitatea vietii pacientilor cu diabet si am redus amputatiile cu pana la 50%, amputatii major, la pacientii cu diabet”, a declarat dr. Mihai Creteanu Jr.

in cadrul workshopului au fost difuzare live in sala de conferinta imagini din timpul unor interventii endovasculare efectuate de medicii Mihai Creteanu Jr., Konstantionos Katsanos din Grecia si Koray Akkan din Turcia.

in acelasi timp, problematica piciorului diabetic, importanta existentei podiatrului in echipa multidisciplinara, necesitatea tehnicilor endovasculare si provocarile cu care se confrunta specialistii din domeniu au fost dezbatute in cadrul unei mese rotunde, la care au participat si reprezentanti ai presei locale.

Articolul precedentSpecialist: „Parametrul care ne conduce la starea de sanatate este adaptarea greutatii corporale la nutritie”
Articolul următorUna din doua persoane care traiesc cu HIV in Europa este diagnosticata cu intarziere